SC Cambuur houdt met tien man stand bij Go Ahead Eagles

Het duel der promovendi in de Eredivisie tussen Go Ahead Eagles en SC Cambuur is onbeslist gebleven (0-0), hoewel de Friese ploeg de hele tweede helft met tien man opereerde vanwege een rode kaart voor Martijn van der Laan. Paal en lat stonden veelvuldig in de weg.

SC Cambuur houdt met tien man stand bij Go Ahead Eagles

Beide teams konden in de opstelling starten waarmee ze dit seizoen zo succesvol zijn begonnen. Zowel Go Ahead als Cambuur kent na de promotie uit de Jupiler League een ijzersterke start. De eerst genoemde Deventenaren manifesteren zich het best sinds 1985/86, Cambuur kwam zelfs nooit beter uit de startblokken. Het geeft wellicht tevens aan dat de afstand tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie, die lange tijd levensgroot leek, is verkleind.

Go Ahead en Cambuur begonnen voorzichtig aan hun onderlinge clash, die zich de afgelopen twintig jaar in het decor van de tweede afdeling in het betaalde voetbal afspeelde.

De thuisploeg viel aan, maar ook Cambuur kwam enkele keren dreigend voor het vijandelijke doel. Twee keer was aanvoerder Ramon Leeuwin met een kopbal uit een corner gevaarlijk. Eenmaal moest Sjoerd Overgoor op curieuze wijze redding brengen door de bal via de paal uit zijn eigen doelmond te koppen.

Maar ook Go Ahead was in de eerste helft dicht bij de openingstreffer. Doke Schmidt kopte op de paal en kort daarna ging de bal via het hoofd van Overgoor op de lat. De wedstrijd werd onvriendelijker naarmate een doelpunt uitbleef.

Arbiter Ed Janssen had al vier gele kaarten getrokken (Schmidt en Erik Falkenburg voor Go Ahead, Mohamed El Makrini en Erik Bakker namens Cambuur) toen hij in de 43ste minuut ook de rode uit zijn borstzak moest pakken. Van der Laan van Cambuur, na een blessure net op tijd fit bevonden voor dit duel, kon terecht het veld verlaten nadat hij met een hoge karatetrap zijn noppen had gezet in het bovenbeen van Xander Houtkoop (foto). Het leek eerder onvermogen dan een overtreding op een nutteloze plek bij de middenlijn.

Het incident had grote invloed op de tweede helft waarin Cambuur de loopgraven opzocht en Go Ahead het spel moest maken. Trainer Dwight Lodeweges van de ploeg uit Leeuwarden liet aanvaller Oliver Feldballe in de rust in de kleedkamer achter ten faveure van centrale verdediger Mart Dijkstra. Het schouwspel werd er uiteraard niet beter op.

Te meer daar de ploeg van aanvoerder Marnix Kolder (foto boven) grote moeite had de muur van Cambuur te slechten. Zo'n tien minuten voor tijd was een schot van Jop van der Linden en de daarop volgende kopbal van Xandro Schenk nog het tot dan toe belangrijkste wapenfeit voor de Deventenaren. Een paar minuten voor tijd miste Go Ahead fortuin om de drie punten naar zich toe te trekken toen Jeffrey Rijsdijk een afstandsschot op de paal uiteen zag spatten.

Het duel bleef zo onbeslist waardoor beide promovendi zich met negen punten handhaven in de middenmoot van de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen