Sassuolo: een kunstmatig voetbalsprookje

Reacties

De zestiende speelronde van de Serie A begint zaterdagmiddag. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit.

Sassuolo: een kunstmatig voetbalsprookje

Het bovenste segment van de Serie A oogt vertrouwd. Internazionale, Fiorentina, Napoli, AS Roma en Juventus voeren de ranglijst aan. In de schaduw van de topvijf heeft Sassuolo zich opgeworpen als dé verrassing van dit seizoen. De zesde plaats is het voorlopige hoogtepunt in de opvallende levensloop van Sassuolo, dat tot 2013 nog nooit in de Serie A gespeeld had. Het verhaal van de Neroverdi is een a-typisch voetbalsprookje, namelijk een chemisch geurtje.

Letterlijk. De opmars van Sassuolo is te danken aan een chemisch bedrijf. Zonder het geld van Mapei, hoofdsponsor en moederbedrijf in één, was Sassuolo nooit zover gekomen. Mapei betaalt Sassuolo per jaar 22 miljoen voor het shirtsponsorschap; geen enkele Italiaanse club verdient zoveel aan haar shirt. De 22 miljoen is bijna veertig procent van de totale begroting van de club, die door die jaarlijkse kapitaalinjectie op de transfermarkt en qua salarissen kan wedijveren met de subtop.

Daarnaast is Sassuolo dankzij Mapei een van de drie Serie A-clubs (naast Juventus en Udinese) met een eigen stadion, met alle financiële voordelen van dien. Dat stadion staat trouwens niet in Sassuolo, met 40.000 inwoners de kleinste stad van Italië met een Serie A-club, maar in het naburige Reggio Emilia. Zijn oorspronkelijke onderkomen, Stadio Enzo Ricci, liet Sassuolo in 2008 al achter zich vanwege de beperkte capaciteit (4.008 plaatsen).

Domenico Berardi, de 21-jarige sterspeler van Sassuolo die na dit seizoen de overstap maakt naar Juventus.
Domenico Berardi, de 21-jarige sterspeler van Sassuolo die na dit seizoen de overstap maakt naar Juventus.

Sinds de overname door Mapei in 2002 is Sassuolo opgeklommen van laagvlieger in de vierde divisie, tot subtopper in de Serie A. Aanvoerder Francesco Magnanelli (31, links op de bovenste foto) heeft alle promoties meegemaakt. Hij was in 2002 al basiskracht in de toenmalige Serie C2 en is dat anno 2015 in de Serie A nog steeds. Ook doelman Alberto Pomini (34), inmiddels geen eerste keus meer, speelde in de vierde divisie al voor de club. Het zijn aspecten die het kunstmatige sprookje toch nog een romantisch tintje geven.

Dankzij Mapei beleeft Sassuolo op dit moment de beste periode in zijn 95-jarig bestaan. Als de club vanavond (aftrap 18.00 uur) van Torino wint, stijgt het zelfs naar de vierde plaats. Supporters van de zwart-groenen - kleuren die Sassuolo aannam omdat het in 1921 shirts in die kleuren cadeau kreeg van Lancaster Rovers als goedmakertje voor een afgezegd oefenduel - genieten er volop van. Zij weten dat deze droom niet voor eeuwig is. Want op de dag dat Mapei zijn miljoenen elders nodig heeft, stort de club waarschijnlijk als een kaartenhuis ineen. Zo gaat dat als je bouwt op een kunstmatig fundament.

Programma
Genoa 12-12
15:00
Bologna
Palermo 12-12
18:00
Frosinone
Sassuolo 12-12
18:00
Torino
Udinese 12-12
20:45
Internazionale
Chievo 13-12
15:00
Atalanta Bergamo
Empoli 13-12
15:00
Carpi
AC Milan 13-12
15:00
Hellas Verona
Napoli 13-12
18:00
AS Roma
Juventus 13-12
20:45
Fiorentina
Lazio 14-12
20:45
Sampdoria
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.