Santos belooft geen spektakel: 'Ik wil vooral winnen'

Reacties

Fernando Santos heeft woensdag zijn eerste persconferentie als bondscoach van Portugal gegeven. De voormalige keuzeheer van Griekenland kan, zo is bevestigd door de FIFA, acht wedstrijden niet op de bank zitten. De Portugese bond ziet dat slechts als een detail. Santos benadrukte zelf dat het resultaat voorop staat.

Santos belooft geen spektakel: 'Ik wil vooral winnen'

En daarmee blijft de 59-jarige Portugees dicht bij zijn principes. De afgelopen vier jaar bouwde hij bij de Griekse nationale ploeg met succes voort op de weg die zijn voorganger Otto Rehhagel had in gezet. De allerminst van kwaliteit overlopende Europees kampioen van 2004 bereikte op zowel het EK 2012 als het WK 2014 de tweede ronde, waarin Duitsland en Costa Rica vervolgens te sterk waren.

Spectaculair was het voetbal dat de ploeg van Santos speelde echter zelden. In vier jaar tijd leverden alleen duels met Malta, Noorwegen en Roemenië drie goals van Griekse makelij op. Bovendien hoefden de Grieken van 11 september 2012 tot en met 15 oktober 2013 alleen tegen Bosnië (1-3) tegengoals toe te staan. In de overige elf duels werd de defensie níét gepasseerd.

Winnen
En Santos lijkt niet van plan die filosofie over boord te gooien in dienst van Portugal, dat Paulo Bento ontsloeg na de valse start tegen Albanië (0-1) in de kwalificatiereeks voor het EK 2016. 'Mijn filosofie is winnen, winnen en nog eens winnen. De rest is onzin. Ik haat het om te verliezen. We hebben spelers met veel talent (zoals Cristiano Ronaldo, red.), maar het draait om het winnen. Of dat ook mooi kan, zien we wel.'

Het lijkt een stijlbreuk, maar Santos zegt niet veel te verschillen met Bento ('hij wilde net zo graag winnen als ik'). Dat de Portugese bond heeft gekozen voor een trainer die voor acht duels is geschorst (na het beledigen van een official tijdens het WK) is geen beperking volgens voorzitter Fernando Gomes. Ook Santos zelf ziet geen probleem. 'Het zal de zaken een beetje veranderen, maar het heeft geen invloed op het resultaat.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.