Sanogo en Zivkovic exponenten falend huurlingenbeleid Ajax

Reacties

Ajax en huurlingen, die combinatie is de laatste jaren allerminst een succes gebleken. De mutaties in januari onderstrepen dat.

Sanogo en Zivkovic exponenten falend huurlingenbeleid Ajax

Richairo Zivkovic was een van de in Amsterdam vastliggende spelers die afgelopen zomer tijdelijk onderdak vond bij Willem II. De gedachte was om de belofte dankzij zijn ervaring in Tilburg meer gelouterd terug te krijgen. Maar dat plan is in het water gevallen.

De negentienjarige spits keerde een half jaar eerder dan gepland terug in Amsterdam. Weliswaar een levenservaring rijker, maar niet met de gewenste wedstrijdervaring op zijn favoriete spitspositie waarop was gerekend door de Amsterdamse clubleiding.

Ook Ruben Ligeon bleef een half jaar korter in Tilburg dan gepland. FC Utrecht heeft hem voor de rest van het seizoen van Ajax overgenomen. Maar Zivkovic en Ligeon zijn allerminst de enige Ajacieden die als huurling met een teleurstelling terugkwamen. De laatste jaren heeft Ajax meer spelers tevergeefs tijdelijk van de hand gedaan in de hoop die voldoende te laten rijpen.

Lerin Duarte vertrok in januari 2015, anderhalf jaar nadat Ajax drie miljoen euro voor hem had uitgetrokken, naar SC Heerenveen. Maar ook in het Abe Lenstra Stadion kon hij zich niet onderscheiden en nu is hij op huurbasis vertrokken naar Eerstedivisionist NAC Breda.

Daley Blind (foto) was in 2010 de laatste die na een tijdelijk verblijf buiten Amsterdam bij Ajax slaagde en uiteindelijk ook een mooie transfer maakte. Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen, ooit verhuurd aan RKC Waalwijk, gingen hem voor.

Ajax is zelf ook niet bijster gelukkig met het inhuren van tijdelijke krachten. De laatste tien jaar staat het aantal succesverhalen in schril contrast met de mislukkingen. Arek Milik, die in 2014 op huurbasis werd overgenomen van Bayer Leverkusen, is de enige die voldoende indruk heeft gemaakt op de technische staf. Voor Ajax was dat immers aanleiding om de Pool definitief vast te leggen.

Maar de andere huurlingen die in Amsterdam hun gezicht hebben laten zien kunnen geen succes genoemd worden. Isaac Cuenca, drie jaar geleden door Barcelona aan Ajax uitgeleend, kampte met te veel blessures om potten te kunnen breken. Met slechts vijf duels in de benen zwaaide hij af.

Bojan Krkic, in 2013 door Barcelona aan Ajax verhuurd, kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. Hij kwam slechts tot vijf goals in 32 wedstrijden, terwijl hij nu in de Premier League namens Stoke City wél imponeert. Yaya Sanogo was een complete mislukking. De aanvaller is teruggestuurd naar Arsenal, dat hem bij Charlton Athletic heeft ondergebracht. In Amsterdam vulde hij de ruimte die nu wordt ingenomen door de teruggekeerde Zivkovic, het andere voorbeeld van het mislukte huurlingenbeleid van Ajax.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.