'San Marco' ziet AC Milan van koploper Juventus winnen

AC Milan heeft zondagavond onder toeziend oog van eregast Marco van Basten de topper tegen Juventus met 1-0 gewonnen. Een omstreden penalty bracht in San Siro de beslissing. De tweede seizoensnederlaag van Juve zal de druk op Milan-trainer Massimiliano Allegri ongetwijfeld (even) verlichten.

Precies twintig jaar na zijn imposante Champions League-optreden tegen IFK Göteborg (4-0) keerde Marco van Basten terug in San Siro om een fraai eerbetoon te krijgen. In dat duel van twee decennia geleden maakte Van Basten een omhaal die de hele wereld over ging en produceerde hij vier goals. Op de grote schermen in San Siro werden doelpunten van de publiekslieveling vertoond, waarna hij een staande ovatie in ontvangst mocht nemen. Van Basten zag hoe Milan met Nigel de Jong in de basis startte, terwijl Urby Emanuelson negentig minuten op de bank zat. Na een half uur spelen kwam de thuisploeg op voorsprong door een benutte strafschop van Robinho.

De penalty werd gegeven door arbiter van dienst Nicola Rizzoli, die hands van Mauricio Isla dacht te zien. Het was evenwel zeer de vraag of hij de bal op zijn arm of op zijn zij kreeg. Doelman Gianluigi Buffon leek de inzet van de Braziliaan te keren, maar zag de bal onder zijn arm door toch het doel in verdwijnen.

In de tweede helft ging Juventus, onder aanvoering van voormalig AC Milan-publiekslieveling Andrea Pirlo, op zoek naar de gelijkmaker. Door het weerwerk van de Milanezen en het gebrek aan een echte doelpuntenmaker bij Juve, bleef het bij 1-0.

Door de overwinning maakt AC Milan een reuzensprong naar de achtste plaats. Juventus is nog steeds koploper, maar moet hopen dat Internazionale maandagavond niet tot een punt nadert door te winnen bij Parma.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.