Sampdoria zet zichzelf voor schut, West Ham geeft het weg

Naast de Nederlandse ploegen kwamen er donderdagavond nog voldoende anderen aansprekende teams in actie in de derde voorronde van de Europa League. Voetbal International zet enkele fraaie affiches op een rijtje.

Sampdoria – Vojvodina 0-4
Sampdoria is in eigen huis ongenadig hard onderuit gegaan. De Italianen zagen de score tegen het Servische Vojvodina oplopen tot 0-4. Al in de vierde minuut zette Mirko Ivanic de thuisploeg op achterstand. Na rust liep de score dankzij doelpunten van Aleksandar Stanisavljevic en Ognjen Ozegović verder op. In de blessuretijd zorgde laatstgenoemde zelfs voor het slotakkoord: 0-4. De nummer zeven van de voorbije editie van de Serie A wacht een onmogelijke klus in Servië.

West Ham United - Astra 2-2
West Ham United gaf donderdagavond een 2-0 voorsprong uit handen tegen het Roemeense Astra. Enner Valencia opende namens de thuisploeg halverwege de eerste helft de score. Vlak na rust was het Mauro Zárate die namens The Hammers doel trof.   De riante uitgangspositie werd in de 59ste minuut om zeep geholpen door James Collins.

De centrumverdediger liep tegen zijn tweede gele kaart aan. Opvallend: het was al de derde EL-wedstrijd op rij dat West Ham - nota bene via het Fair Play-klassement toegelaten - rood kreeg. Collins zag vanuit de catacomben de bezoekers terugkomen in de wedstrijd. Fernando Boldrin verkleinde de marge tot één doelpunt, waarna in de 82ste minuut de gelijkmaker volgde door een eigen goal van aankoop Angelo Ogbonna.

AC Wolfsberger – Borussia Dortmund 0-1
Na een onthutsend zwakke seizoenstart streed Dortmund vorig seizoen lange tijd voor Europees voetbal. De Duitsers dwongen uiteindelijk een plaats in de voorronde van de Europa League af en een tweeluik met het Oostenrijkse Wolfsberger volgde als beloning. BVB startte de wedstrijd op Oostenrijkse bodem uitstekend. Jonas Hofmann opende in de veertiende minuut de score namens Dortmund. Het bleef uiteindelijk bij die vroege treffer.

Athletic Bilbao – Inter Baku 2-0
Athletic Bilbao opende het tweeluik met de Azerbeidzjaanse opponent met een thuiswedstrijd. In eigen huis kwamen de Basken in de twaalfde minuut op voorsprong via Javier Eraso. Vlak na rust verdubbelde diezelfde Eraso de voorsprong. De winst van Bilbao kwam niet meer in gevaar, waardoor de Primera División-club met een geruststellende marge naar Baku afreist voor de return.

Standard Luik – Zejeznicar 2-1
Standard Luik is de dubbele confrontatie met Zejeznicar gestart met een krappe 2-1 zege. Dankzij een eigen doelpunt van Aleksandar Kosorić namen de Belgen in de eerste helft de leiding. Nieuwkomer Anthony Knockaert breidde de minieme voorsprong in de 28ste minuut uit door voor de tweede treffer van de avond te tekenen.

Na de geruststellende tussenstand halverwege was het voor Standard zaak om in de tweede helft de nul te houden. Dat bleek echter niet haalbaar. In de 64ste minuut maakte Ognjen Delmic een belangrijk uitdoelpunt, waardoor de terugwedstrijd allesbehalve een formaliteit is.

AIK Solna - Atromitos 1-3
Voor Jos Hooiveld zit het Europese avontuur er waarschijnlijk snel op. De verdediger viel afgelopen weekend in het competitieduel met Elfsborg al snel geblesseerd uit en zag zijn club AIK thuis verliezen van het Griekse Atromitos.

Stefano Napoleoni en Marcelinho hadden de bezoekers binnen een kwartier al op 0-2 gezet, maar de Zweden toonden twintig minuten voor tijd veerkracht via een benutte penalty van Henok Goitom. Na rood voor Noah Sundberg mocht echter ook Javier Horacio Umbides vanaf elf meter aanleggen (1-3).

PAOK Saloniki - Spartak Trnava 1-0
Hedwiges Maduro zat bij de thuisclub op de bank en nadat zijn ploeggenoot Miguel Vito na twee minuten al werd weggestuurd, bleef hij daar ook de rest van de wedstrijd zitten. Maduro zag een spannende strijd, die uiteindelijk wel door zijn club gewonnen werd.

Invaller Ioannis Mystakidis vond acht minuten voor tijd het gaatje en bediende zijn ploegmaat Lucas Perez, die de enige treffer van de avond binnen werkte. Zo hebben de Grieken een goede uitgangspositie voor de return volgende week in Slowakije.

Thun - FC Vaduz 0-0
Omdat het Liechtensteinse Vaduz eveneens in de Zwitserse competitie actief is, komen deze ploegen elkaar vaker tegen. Geen doelpunten deze keer in het onderlinge duel, waarin Ali Messaoud ruim een kwartier voor tijd inviel bij de bezoekers.

Debreceni - Rosenborg 2-3
Invaller Geoffrey Castillion kon geen gelijkmaker forceren voor Debreceni, toen hij met een stand van 1-2 binnen de lijnen kwam bij de Hongaren. Sterker nog: Tobias Mikkelsen maakte 1-3, waarna Adam Bodi nog wat terugdeed.

Halverwege zag het er nog goed uit voor de thuisclub, die via Norbert Balogh op voorsprong kwam. Mikkelsen en Paal Andre Helland bogen de stand echter vlak na de hervatting om in Noors voordeel.