Salarisgemiddelde Eredivisie: 266 duizend euro

Reacties

Na vier jaar daling zijn de salarissen in de Eredivisie stabiel gebleven. Het gemiddelde bedraagt nu 266 duizend euro.

Salarisgemiddelde Eredivisie: 266 duizend euro

Dat blijkt uit gegevens van de werkgeversorganisatie FBO. De gegevens gaan over het seizoen 2014/15. Voor het eerst in vijf jaar kregen de spelers gezamenlijk een lichte opslag. Tussen 2010 en 2014 daalde het salarisgemiddelde juist, van naar 355 naar 263 duizend euro per jaar. Ondanks de kentering wordt de kloof met de topcompetities steeds groter. Daar stijgen de lonen al jaren in een rechte lijn.

Ook binnen de Eredivisie zijn de verschillen groot. Een meerderheid van de Eredivisiespelers verdient een stuk minder dan de gemiddelde 266 duizend euro. Vooral de subtop zette de afgelopen jaren het mes in de salarissen. Als doorsnee middenvelder van pak hem beet Heerenveen of Utrecht kon je eerder een Bentley-verzameling beginnen. Ook nu hoeven spelers niet naar de voedselbank, maar de tijd dat elke modale voetballer miljonair werd is voorbij. Een enkeling verdient een kwart miljoen, de rest veel minder. Bij middenmootclubs zoals PEC ligt het salarisplafond op twee ton.

Een tweedeling in de Eredivisie is een feit. Want in de top bleven de salarissen al die jaren wel op peil. Uiteraard worden de hoogste bedragen uitgekeerd bij Ajax en PSV die het gemiddelde optrekken. Bij de kampioen is Luuk de Jong een van de grootverdieners. Berichten dat de spits dankzij zijn contractverlenging tien miljoen euro in vier jaar zou verdienen zijn echter overdreven.

De Jong verdient een basissalaris van een miljoen per jaar, bij goede sportieve prestaties (kampioenschap, ver komen Champions League) kan dat oplopen naar ongeveer anderhalf miljoen. Als hij vier jaar bij PSV blijft, komt hij, bij continu sportief succes, dus uit op een miljoen of zes.

Het salarisgemiddelde wordt jaarlijks vastgesteld om te bepalen hoeveel niet-EU-spelers moeten verdienen. Voor hen geldt een salarisgrens. Zij moeten minimaal anderhalf keer het gemiddelde opstrijken. Een speler van buiten de EU kost aan salaris nu dus vier ton. Spelers van achttien en negentien jaar kosten de helft, twee ton.

De VI Seizoengids 2016-2017

Koop de VI Seizoengids 2016-2017 om alles te weten over het nieuwe voetbalseizoen en ontvang gratis de cd De Grootste Voetbal Hits cadeau. De seizoengids kost 8,50 euro en is te bestellen in de VI Webshop.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.