Rutten moet status Kuip eer aandoen om Gullit te evenaren

Reacties

Na een moeizaam begin heeft trainer Fred Rutten Feyenoord op de rails. De Rotterdammers wonnen hun laatste vijf Eredivisieduels en hebben in eigen huis, inclusief de Europa League-wedstrijd tegen Standard Luik (2-1), ook alweer vier keer op rij gewonnen. Zet de vice-kampioen van Nederland die reeks donderdagavond (21.05 uur) kracht bij tegen NK Rijeka, dan lonkt ook eerherstel in Europa.

Rutten moet status Kuip eer aandoen om Gullit te evenaren

Want Feyenoord mag sinds de aanstelling van Ronald Koeman in 2011 dan weer zijn plek aan de vaderlandse top hebben heroverd met een tweede, een derde en opnieuw een tweede plaats in de Eredivisie, pas sinds de komst van Rutten kan de tweevoudig winnaar van de UEFA Cup ook internationaal weer potten breken.

Totdat Elvis Manu De Kuip op 28 augustus deed ontploffen met zijn last-minute treffer tegen Zorya Lugansk (4-3), wachtte de Stadionclub al vier jaar op een zege in Europa (1-0 tegen AA Gent). De laatste keer dat Feyenoord een Europees hoofdtoernooi bereikte dateerde zelfs al van het seizoen 2008/09, terwijl Europees overwinteren al tien jaar lang een utopie is gebleken.

Wil Rutten na Ruud Gullit de eerste Feyenoord-coach worden die de club ook na de winterstop nog bij de hand moet nemen in Europese duels, dan moet de 51-jarige Wijchenaar vanaf 21.05 uur tonen dat hij met zijn ploeg inderdaad de juiste weg is ingeslagen. Want alleen als Rotterdam vanavond getuige is van de vierde thuiszege op rij van Feyenoord lijkt kwalificatie voor de EL-knock-outfase reëel.

In het seizoen 2004/05 overwinterde Feyenoord voor het laatst in Europa. In de derde ronde van de UEFA Cup was Sporting Lissabon twee keer met 2-1 te sterk.
In het seizoen 2004/05 overwinterde Feyenoord voor het laatst in Europa. In de derde ronde van de UEFA Cup was Sporting Lissabon twee keer met 2-1 te sterk.

Met drie punten is Feyenoord nu nog laatste in Groep G, maar als de ploeg met de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie donderdagavond wint zijn de kaarten plotseling volledig anders geschud. De tweede plaats, en daarmee kwalificatie voor de zestiende finale, lonkt dan. Standard Luik heeft net als Rijeka weliswaar vier punten, maar moet op bezoek bij het sterker geachte Sevilla (vijf punten).

Om voor het eerst sinds het seizoen 2004/05 weer te overwinteren in Europa moet wel worden afgerekend met de club die de laatste anderhalve maand als enige van Feyenoord wist te winnen (3-1, twee weken terug). Bovendien verloren de Kroaten, met hattrickheld Andrej Kramaric als voornaamste speerpunt, slechts een van hun laatste twaalf duels in Europa.

Net als de thuisreeks van Feyenoord, dat met Koeman nog anderhalf jaar ongeslagen bleef in De Kuip in Eredivisieverband, bieden de resultaten van Nederlandse clubs in eigen land tegen clubs uit Kroatië echter hoop. Van de negen vorige confrontaties eindigden er zeven in een zege, tegenover twee nederlagen. Het zal Rutten sterken in zijn opdracht om de revival van Feyenoord in Europa écht gestalte te geven. De Kuip moet opnieuw de onneembare vesting blijken die het in het verleden al zo vaak was.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.