Rutten: 'Misschien is dit wel het plafond van mijn team'

Vitesse-trainer Fred Rutten baalde van de manier waarop zijn ploeg onderuit ging bij Feyenoord (2-0). Theo Janssen vond dat de Arnhemmers het vooral over zichzelf hebben afgeroepen.

'Als je op de tweede plek staat wil je tweede blijven', reageerde Rutten na de wedstrijd tegenover Eredivisie Live. 'Vandaag is dat niet gelukt en dat lag toch wel voor een groot gedeelte aan onszelf. Het echte geloof om de wedstrijd te willen winnen ontbrak.'

'In de eerste helft kreeg Feyenoord een paar goede mogelijkheden, maar ook wij hadden een grote kans via Renato Ibarra', vervolgde Rutten. 'Dan kun je de rust ingaan met 0-0 en kan zo'n wedstrijd wel anders lopen. Maar dat gebeurde niet en na rust straalde Vitesse uit er niet in te geloven dat hier iets te halen viel. Misschien is dit wel het plafond van mijn team, dat weet ik niet.'

Rutten weigert de jacht op de tweede plaats al op te geven. 'Die tweede plek is nog in zicht theoretisch, want we spelen nog drie wedstrijden die wij kunnen winnen. En daar gaan we ook voor, die gaan we winnen. En dan ben je wel afhankelijk, maar die anderen moeten nog maar wel hun laatste drie wedstrijden winnen. Dus ik denk dat alles nog mogelijk is.'

SchijterigOok Theo Janssen baalde van de manier waarop Vitesse speelde. 'Je merkte gewoon dat het niet meezat vandaag. Ik denk ook dat wij te schijterig hebben gespeeld. Als je zóver terugloopt en hen zoveel het spel laat maken dan roep je het een beetje over jezelf af.'

Het gemis van de geblesseerden Wilfried Bony en Marco van Ginkel heeft Vitesse opgebroken, denkt Janssen. 'We wisten dat we het gemis van één speler konden opvangen, maar twee is heel moeilijk. En als je dan ook nog tegen een goed team speelt, dat vandaag trouwens niet eens zo heel sterk speelde. Maar wij waren gewoon zwak en misschien te veel onder de indruk.'

Ook Bas Nijhuis speelde een hoofdrol. Hij gaf een penalty omdat Tomas Kalas hands zou hebben gemaakt, maar de rechtsback raakte de bal echter met het hoofd. Janssen: 'Daarmee maakte de scheidsrechter een heel grote ketser. En dat bepaalt mede deze wedstrijd. Het was een heel grote fout. En dat weet hij, want dat hebben een heleboel mensen hem vandaag ingepeperd...'

Met nog drie wedstrijden voor de boeg blijft Vitesse op 61 punten staan, waardoor het nu de vierde plaats bezet in de Eredivisie. Koploper Ajax heeft zes punten voorsprong, terwijl PSV en Feyenoord na 31 duels twee punten meer hebben dan de Arnhemmers.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.