Russische liga krijgt steeds meer Nederlands gezicht

Reacties

De Nederlandse enclave in de Russische Premyer Liga groeit gestaag. Quincy Promes is met zijn transfer van FC Twente naar Spartak Moskou alweer de vierde Nederlander die deze zomer voor een avontuur in Rusland kiest. En ook een aantal ex-Eredivisiespelers uit het buitenland heeft emplooi gevonden in het omstreden land.

Russische liga krijgt steeds meer Nederlands gezicht

Onlangs was er immers nog de massale roep om een boycot van het WK 2018, dat in Rusland wordt gehouden. Aanleiding was de dubieuze rol van president Vladimir Putin en zijn mannen in het conflict in het oosten van Oekraïne, waar 195 Nederlanders omkwamen doordat vlucht MH17 naar alle waarschijnlijkheid werd neergehaald door pro-Russische separatisten.

Verschillende Oekraïense clubs hebben door het conflict hun standplaats al verplaatst naar het westen, terwijl drie clubs uit de door Rusland geannexeerde Krim zich willen aansluiten bij de Russische voetbalbond. Het weerhield Promes er net als Alexander Büttner, Mitchell Donald en Lorenzo Ebecilio niet van om in Rusland ongetwijfeld lucratieve contracten te ondertekenen.

Balázs Dzsudzsák (linksonder) en Alexander Büttner (daarnaast) zijn sinds kort ploeggenoten bij Dinamo Moskou. Achter Büttner staat ex-PSV'er Stanislav Manolev. Douglas ontbreekt op de foto.
Balázs Dzsudzsák (linksonder) en Alexander Büttner (daarnaast) zijn sinds kort ploeggenoten bij Dinamo Moskou. Achter Büttner staat ex-PSV'er Stanislav Manolev. Douglas ontbreekt op de foto.

Los van de morele overwegingen wordt de Russische competitie er met al die landgenoten en voormalige Eredivisionisten er vanuit Nederlands oogpunt wel steeds interessanter op. Promes' nieuwe club Spartak Moskou is met negen landstitels recordkampioen van Rusland, terwijl het Dinamo Moskou van Büttner en Douglas al jaren meedraait in de subtop.

De Nederlandse inbreng beperkt zich echter niet tot het trio. Promes komt bij Spartak ex-Ajacied Aras Özbiliz tegen, al is de vorig jaar van Kuban Krasnodar overgekomen vleugelspits nog langdurig uitgeschakeld door een kruisbandblessure. Büttner en Douglas kunnen bij Dinamo met Balázs Dzsudzsák en Stanislav Malonev twee ex-PSV'ers tot hun ploeggenoten rekenen.

Maar sinds deze zomer kent ook Mordovia Saransk met de bij Roda JC opgepikte Donald en Ebecilio (ex-Ajax) een bescheiden Nederlandse enclave, net als Terek Grozny. De club waar Ruud Gullit het als trainer vijf maanden volhield heeft sinds begin vorig seizoen Ismaïl Aissati en Jeremy Bokila, voormalig aanvaller van AGOVV Apeldoorn en Sparta Rotterdam, onder contract staan.

Voormalig AZ-spits Ari speelde drieënhalf jaar voor Spartak Moskou, de nieuwe club van Quincy Promes. Inmiddels komt de Braziliaan uit voor FK Krasnodar.
Voormalig AZ-spits Ari speelde drieënhalf jaar voor Spartak Moskou, de nieuwe club van Quincy Promes. Inmiddels komt de Braziliaan uit voor FK Krasnodar.

De verzameling bekende gezichten is nog uitgebreider. De door Ajax opgeleide Mbark Boussoufa verruilde FC Anzhi vorig jaar voor Lokomotiv Moskou, ook bij CSKA Moskou spelen met Rasmus Elm, Pontus Wernbloom (ex-AZ) en Ahmed Musa (ex-VVV-Venlo) drie prominente ex-Eredivionisten. Ari (ex-AZ) en Andreas Granqvist (ex-FC Groningen) komen uit voor FK Krasnodar, Edgar Manucharyan (ex-Ajax) speelt voor FC Ural.

De steeds groter wordende uittocht van de Eredivisie richting Rusland betekent echter niet dat succes er gegarandeerd is. Spelers als Boussoufa en Dzsudzsák houden zich er al jaren staande, maar voor Otman Bakkal en Demy de Zeeuw lag het voetbalgeluk niet in Rusland. Zij kregen nooit voet aan de grond bij respectievelijk Dinamo en Spartak, opmerkelijk genoeg de nieuwe werkgevers van Büttner en Promes. Aan hen de taak wél te slagen in het woelige land van Putin.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.