Rosenborg BK aast op elfde titel op rij

Zaterdag gaat het nieuwe seizoen in Noorwegen van start. Meer dan ooit tevoren geldt zestienvoudig landskampioen Rosenborg BK als de absolute titelfavoriet. Concurrenten als SK Brann, Lillestrøm SK en Viking FF zagen stuk voor stuk hun beste spelers uit Noorwegen vertrekken en lijken bij voorbaat al niet opgewassen tegen de grootmacht uit Trondheim.

In tegenstelling tot andere jaren hield Rosenborg BK zich de afgelopen maanden gedeisd op de transfermarkt. De enige speler die RBK tussentijds aan de selectie toevoegde, was SK Brann-speler Azar Karadas, die zowel in de defensie als in de voorhoede uit de voeten kan. Voor de rest bleef de ploeg, die vorig seizoen enigszins moeizaam de tiende (!) landstitel op rij veroverde, volledig intact.

Wel kampt Rosenborg bij de competitiestart met de nodige personele problemen. Aanvaller Frode Johnsen, vorig seizoen samen met Clayton Zane en Thorstein Helstad topscorer van Noorwegen met zeventien treffers, herstelt nog van een knie-operatie. Hij kan pas in mei zijn rentree voor de ploeg uit Trondheim maken. Ook Dagfinn Enerly is voorlopig niet beschikbaar. De flankspeler werd vorige week geopereerd aan een achillespeesblessure en kan pas in juni de groepstraining hervatten.

De Noorse top Drie in de laatste elf seizoenen

Seizoen   Kampioen     Tweede    Derde
1991   Viking FF    Rosenborg BK     IK Start
1992   Rosenborg BK     Kongsvinger IL    IK Start
1993   Rosenborg BK     FK Bodø/Glimt    Lillestrøm SK
1994   Rosenborg BK     Lillestrøm SK    Viking FF
1995   Rosenborg BK     Molde FK    FK Bodø/Glimt
1996   Rosenborg BK     Lillestrøm SK    Viking FF
1997   Rosenborg BK     SK Brann    Strømsgodset IF
1998   Rosenborg BK     Molde FK    Stabæk IF
1999   Rosenborg BK     Molde FK    SK Brann
2000   Rosenborg BK     SK Brann    Viking FF
2001   Rosenborg BK     Lillestrøm SK    Viking FF

In tegenstelling tot de regerend landskampioen zag de concurrentie de ene na de andere sleutelspeler vertrekken. Lillestrøm SK, dat vorig seizoen pas op de laatste speeldag de titel aan Rosenborg moest laten, moet steraanvaller Clayton Zane in juni afstaan aan Anderlecht, dat de Australiër voor vier jaar vastlegde. Aangezien de Zweedse aanvaller Magnus Powell vanwege een blessure nog tot augustus uit de roulatie is, moet Lillestrøm op korte termijn nog op zoek naar versterkingen in de voorhoede.

Ook SK Brann en Viking FF beginnen het seizoen met gehavende selecties. Brann zag Karadas naar Rosenborg overstappen en raakt waarschijnlijk binnenkort ook de trefzekere spits Thorstein Helstad en spelmaker Raymond Kvisvik kwijt. Het tweetal was de afgelopen dagen al dicht bij een overstap naar Austria Wien, maar de Oostenrijkers zagen op het laatste moment af van de transfer. Viking zag sterverdediger Hannu Tihinen naar Anderlecht gaan en zag eerder al Morten Bjerre naar het Duitse Sankt Pauli overstappen.

In Noorwegen worden Molde FK, Stabæk IF en het Odd Grenland van de Nederlandse spits Edwin van Ankeren gezien als ploegen die voor een verrassing kunnen gaan zorgen. Molde en Stabæk hebben zich de afgelopen maanden aanzienlijk versterkt, terwijl Odd Grenland over een bijzonder talentvolle selectie beschikt.

'Onze selectie is niet al te breed, maar we beschikken in ieder geval over veel jonge, talentvolle jongens', zegt Van Ankeren. 'Vooral Martin Wiig kan een hele grote worden. Je ziet op de training al dat hij heel veel kwaliteiten heeft. De vraag is alleen of hij zich meteen kan manifesteren. Verder hebben we met aanvaller Espen Hoff en middenvelder Jan Gunnar Solli nog twee toptalenten. Solli staat al weken in de belangstelling van FC Twente, maar ze kunnen geen overeenstemming bereiken over de transfersom.'

VI Planet zal net als tijdens het vorige seizoen uitgebreid aandacht schenken aan de verwikkelingen in de Noorse Tippeliga. Ook worden na elke speelronde van alle wedstrijden de karakteristieken gepubliceerd.

Bekijk hier al onze video's