Rooney slingert stoomwals Man Utd weer aan op Boxing Day

Reacties

Louis van Gaal heeft met Manchester United op Boxing Day een klinkende overwinning geboekt. Newcastle United werd op Old Trafford mede door een goal van Robin van Persie overtuigend verslagen met 3-1, waardoor de ploeg van de Nederlandse manager inmiddels al acht duels op rij ongeslagen is en vooral in eigen huis uitermate goede resultaten kan overleggen.

Rooney slingert stoomwals Man Utd weer aan op Boxing Day

Van Gaal had, geheel in tegenstelling tot de gebruiken in Engeland, zijn spelers op eerste kerstdag vrij gegeven. Er hoefde niet getraind te worden in aanloop naar het duel van tweede kerstdag. Tijdens het kerstdiner zal Van Gaal mogelijk wel een belletje hebben gehad van zijn Argentijnse recordaankoop Ángel di María, die door een op het laatste moment opgelopen kwetsuur niet van de partij kon zijn.

Tot blijdschap van Van Gaal stonden er andere uitblinkers op tegen Newcastle. Waar United eerst nog ontsnapte aan een strafschop - Juan Mata liep ongelukkig Yoan Gouffran omver - opende Wayne Rooney tien minuten later de score. De excellerende Engelsman werd in de rug van Van Persie en Radamel Falcao geposteerd in de 3-5-2-tactiek van Van Gaal en dat pakte uitermate goed uit. Bij een razendsnel uitgevoerde counter stelde Mata met een loepzuivere pass Falcao in staat al glijdend de bal voor het doel te brengen. Voor Rooney was het vervolgens een koud kunstje om binnen te tikken.

Robin van Persie was voor rust dicht bij een treffer, maar scoorde na rust alsnog. Bij beide aanvallen was uitblinker Wayne Rooney de aangever.
Robin van Persie was voor rust dicht bij een treffer, maar scoorde na rust alsnog. Bij beide aanvallen was uitblinker Wayne Rooney de aangever.

Even later was de uiterst bedrijvige Falcao dicht bij de 2-0, toen hij uit een voorzet van de steeds aan de linkerflank opstomende Ashley Young maar rakelings naast kopte. Diezelfde Falcao stond aan de basis van de 2-0. Met een sliding veroverde hij de bal, waarna Mata met opnieuw een subliem passje Rooney bediende. De Engelsman toonde nog maar eens hoe gevaarlijk hij kan zijn als hij ruimte voor zich heeft waar hij in kan duiken en passeerde de 21-jarige goalie Jak Alnwick uiterst koelbloedig: 2-0.

Van Persie
Na de onderbreking kon Newcastle, dat met Vurnon Anita,  Daryl Janmaat en de zeventienjarige basisdebutant Adam Armstrong startte, United niet meer aan het schrikken brengen. Ook Van Persie luisterde zijn Kerst op met een treffer. De Nederlander kopte raak na alweer een sublieme voorzet van Rooney. Voor rust had de United-captain Van Persie ook al de diepte ingestuurd, maar toen schoof hij de bal net naast het Newcastle-doel (foto). In het laatste half uur kwam Newcastle ondanks een benutte strafschop van Papiss Cissé, na een overtreding van Phil Jones, niet verder dan een eretreffer.

Door de zege heeft United de zure smaak van de twee verloren punten tegen Aston Villa (1-1) weggespoeld. Na een moeizame start lijkt Van Gaal zijn ploeg bovendien op stoom te krijgen. Na het verlies tegen rivaal en stadgenoot Manchester City van 2 november werden zeven van de acht duels in winst omgezet. Bovendien was het al de vijfde thuiszege op rij, waardoor Van Gaal – zoals hij reeds aankondigde – Old Trafford meer en meer de glorie van weleer teruggeeft. Alleen de openingswedstrijd in eigen huis, tegen Swansea City (1-2), en het bezoek van Chelsea (1-1) werden dit seizoen in het eigen stadion niet gewonnen. De overige acht keer gebeurde dat wel.

Omdat eerder vandaag Chelsea  en tegelijkertijd Manchester City ook wonnen op Boxing Day blijft Van Gaals United derde met tien punten achterstand op de Londense koploper en zeven op de stadgenoot. Het drukke programma voor Van Gaal vervolgt zondag met Tottenham Hotspur-uit en op Nieuwjaarsdag met het bezoek aan Stoke City.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.