Rooney negeert tips Van Gaal vanwege lange doelman

Manager Louis van Gaal legde na de 2-0 winst op Sunderland uit waarom Wayne Rooney de tips van Van Gaal - met succes - in de wind sloeg.

De Amsterdammer had lovende woorden over voor aanvoerder Rooney, die voor het eerst sinds Tweede Kerstdag weer doel trof in de competitie. 'Ik ben altijd blij wanneer een speler scoort, zeker als dat twee keer gebeurt.'

De eerste treffer kwam vanaf de penaltystip, en daarover had Van Gaal nog een anekdote. 'Normaal gesproken zeg ik altijd tegen mijn spelers dat ze strafschoppen hoog moeten inschieten, maar Wayne zei dat hij hem vanwege de lengte van de keeper laag schoot.' Met zijn twee goals pakte Rooney een record: hij is nu de eerste speler die in elf opeenvolgende seizoenen tien of meer competitiegoals maakt.

United speelde voor rust niet bepaald best, maar Van Gaal vond dat zijn ploeg slechts een deel van de eerste helft slecht voor de dag kwam. 'We waren in het eerste kwart niet zo goed. Misschien dat we wat nerveus waren na Swansea-uit', verwees hij naar de 2-1 nederlaag van vorige week.

Verbetering
'In de tweede helft speelden we stukken beter, tóén was ik pas blij. We kregen genoeg kansen en gaven ze aan de andere kant niet meer weg.' Die verbetering zat 'm niet in de laatste plaats in het inbrengen van Adnan Januzaj. Hij verving Ángel di María in de rust. 'Ik ben erg tevreden met de manier waarop hij inviel', aldus Van Gaal.

Over de Argentijn voor wie Januzaj in het veld kwam was hij een stuk minder te spreken. 'Ik wil winnen', begon hij zijn uitleg over de wissel van een van de vedettes. 'De tweede helft was veel beter, dus ik kan niet zeggen dat dat nou zo'n verkeerde beslissing was.' Toch wilde hij Di María niet afschrijven. 'Hij is een mens, hij maakt fouten. Hij krijgt van ons de tijd om zich aan te passen en zijn zelfvertrouwen terug te vinden.'