Rooney nadert podium eeuwige topschutterslijst Man Utd

Zijn schitterende goal tegen Hull City was voor Wayne Rooney niet alleen de belangrijke 2-2, maar ook een memorabele treffer. De aanvaller van Manchester United gaf de later behaalde 2-3 zege cachet door achter Thierry Henry pas de tweede voetballer ooit te worden die minimaal honderdvijftig keer scoort in de Premier League voor één club.

Rooney nadert podium eeuwige topschutterslijst Man Utd

Premier League
Henry scoorde in zijn verschillende periodes bij Arsenal in totaal 175 keer. Rooney, die voor zijn tijdperk in Manchester bij Everton vijftien keer doel trof in competitieverband, liet donderdag zijn honderdvijftigste namens Manchester United aantekenen.

Met zijn 165 Premier League-goals bezet Rooney de vijfde plaats op de all-time-topscorerslijst van deze competitie. Alan Shearer leidt nog altijd onbedreigd de dans met 260 goals verdeeld over zijn periodes bij Blackburn Rovers en Newcastle United. Voor die laatste club kwam hij tot 148 goals. Andrew Cole kwam voor een handvol clubs (Newcastle United, Manchester United, Blackburn Rovers, Fulham, Manchester City en Portsmouth) tot 187 doelpunten en de al genoemde Henry completeert het podium.

Verder hoeft Rooney alleen nog Frank Lampard voor zich te dulden. De eveneens nog actieve middenvelder van Chelsea staat op 169 treffers. Ook hij kan zich binnenkort bij Henry en Rooney voegen aangezien hij op 145 goals voor Chelsea staat.

Direct na de wedstrijd gaf Rooney aan ondanks de huidige zevende plek en de acht punten achterstand op koploper Arsenal nog volop titelhoop te hebben. 'In de beginfase hebben we wat punten laten liggen, maar nu zijn we goed bezig. Hopelijk kunnen we nog wat mensen gaan verrassen. We zijn nog niet kansloos voor de titel.'

Manchester United
Met zijn honderdvijftig Premier League-doelpunten is Rooney al lang en breed de meest trefzekere Red Devil  in de clubgeschiedenis. In de competitie die het levenslicht zag met het seizoen 1992/93 bezet Ryan Giggs de tweede plek met 109 goals, gevolgd door de al gestopte Paul Scholes (107) en Ruud van Nistelrooy (95).

Voor Rooney lonkt rond de drukke jaarwisseling bovendien nog een mooie mijlpaal. Op de eeuwige topschutterslijst van Manchester United, uitgedrukt in totaal aantal doelpunten in officiële duels, kan hij binnenkort het podium beklimmen. Jack Rowley scoorde ooit 211 keer in 424 optredens. Rooney staat inmiddels op 208 doelpunten in 425 wedstrijden.

De toptwee is nog wel even buiten bereik voor Rooney. Daar staan legenden Dennis Law (237 goals in 404 wedstrijden) en Bobby Charlton (249 goals in 758 optredens). (Tim Tempelaars)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen