Rooney helpt United na rust voorbij Sunderland

Makkelijk ging het zeker voor rust niet, maar Manchester United herstelde zich zaterdag in eigen huis wel van de nederlaag tegen Swansea City van vorige week. Sunderland werd dankzij de eindelijk weer scorende Wayne Rooney verslagen: 2-0.

Met Daley Blind (foto, midden) in de basis, maar zonder de aan zijn enkel geblesseerde Robin van Persie kon Manchester United voor de zoveelste keer dit seizoen vooral in de eerste helft niet overtuigen. In eigen huis leken de mannen van Louis van Gaal de muur van Sunderland, waar Patrick van Aanholt meedeed, lange tijd niet te kunnen slopen. Dankzij een dubbelslag van Wayne Rooney lukte dat tóch.

Waar United de qua resultaten goede reeks vorige week onderbroken zag worden door een 2-1 nederlaag bij Swansea City, loopt het bij Sunderland al enige tijd van geen kant. Uit de laatste negen duels pakte de nummer zestien slechts zes punten, maar desondanks hield de degradatiekandidaat in de eerste helft op Old Trafford tamelijk eenvoudig stand. Manchester acteerde wederom allerminst overtuigend.

De grootste kans voor rust was echter voor de thuisploeg: voormalig Mancunian John O'Shea werkte een hard schot van de in de eerste helft uitblinkende Ashley Young met zijn scheenbeen bijna in eigen doel, maar raakte de lat. Omdat Ángel di María op slag van rust een tegenaanval verprutste, zochten beide ploegen met 0-0 de kleedkamers op. Waar The Black Cats zich voor rust nog wel eens meldden bij het doel van David de Gea, beperkten ze zich na de hervatting tot verdedigen.

Dat ging ondanks een groot overwicht voor een veel beter spelend United lang goed, maar door een wel heel opmerkelijk incident ging het alsnog mis voor Sunderland. O'Shea kreeg een strafschop tegen omdat hij Falcao onderuit trok, maar Wes Brown - net als O'Shea ex-United - kreeg de rode kaart. Ook na uitgebreid overleg met zijn assistent én protesten van de spelers zelf bleef scheidsrechter Roger East uiteindelijk bij zijn beslissing. Rooney schoot de penalty vervolgens binnen: 1-0.

Met zijn eerste competitiegoal sinds Tweede Kerstdag maakte de captain de weg richting een overwinning vrij, met zijn tweede besliste hij het duel in de slotfase. United profiteerde in de strijd om plaatsen drie en vier van puntenverlies van Southampton (1-0 nederlaag bij West Bromwich Albion). Arsenal, Liverpool (zondag tegen respectievelijk Everton en Manchester City) en Tottenham Hotspur (vanwege de League Cup-finale tegen Chelsea pas woensdag, tegen Swansea) werken pas later hun thuiswedstrijden af.