Rooney en Ronaldo bedreigen beste EK-schutter Platini

Zlatan Ibrahimovic heeft zich dinsdagavond bij een zeer select gezelschap doelpuntenmakers op EK-eindronden gevoegd. De Zweedse aanvaller trad toe tot het podium der EK-topschutters. Een prestatie waar Engelsman Wayne Rooney en de Portugees Cristiano Ronaldo, die in tegenstelling tot Ibrahimovic wel nog in actie komen dit toernooi, nog maar één treffer van verwijderd zijn.

Rooney en Ronaldo bedreigen beste EK-schutter Platini

Ibrahimovic nam dinsdag met een schitterende zijwaartse volley de openingstreffer tegen Frankrijk (2-0 zege) voor zijn rekening. De tweede toernooitreffer betekende zijn zesde EK-goal ooit, ook nog eens verdeeld over drie eindtoernooien (2004, 2008 en 2012).

Omdat Zlatan met Zweden is uitgeschakeld, is de kans miniem dat hij verder zal stijgen op onderstaande ranglijst, aangezien hij op het volgende EK 35 zal zijn mits hij dan nog deelneemt.

De kans dat Rooney nog dit toernooi verder gaat stijgen is wel aanwezig. De geblokte Engelsman mocht dinsdag na twee duels schorsing weer opdraven en maakte het enige doelpunt tegen Oekraïne (1-0 zege).

Met zijn vijfde EK-goal ooit is de spits van Manchester United nu dus nog maar één goal verwijderd van het podium. De huidige vijfde plek deelt Rooney met onder anderen Marco van Basten.

Ook Ronaldo heeft over drie EK-eindronden verdeeld inmiddels vijf keer gescoord. Net als Rooney is de Portugese wereldster nog niet uitgeschakeld op dit toernooi. Datzelfde geldt voor de Tsjech Milan Baros die eveneens op vijf goals staat.

Namens Nederland staan Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooy nog altijd op de druk bezette derde trede van het podium. Rooney heeft nog twee goals nodig om het nationale record van Alan Shearer te verbreken. (Tim Tempelaars) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's