Rood Sno vergemakkelijkt klus Heerenveen bij RKC

SC Heerenveen heeft zondagmiddag zonder te overtuigen een overwinning behaald in Waalwijk (0-1). RKC stond door een terechte rode kaart voor Evander Sno al binnen een half uur met tien man, maar omdat de Friezen verzuimden verder weg te lopen roken de Brabanders nog aan een gelijkspel.

Sno liet zijn ploeggenoten na 29 minuten in de steek door met een keiharde charge bijna het scheenbeen van Viktor Elm te breken. Hoewel de RKC-middenvelder direct de ernst van de situatie door had, kon scheidsrechter Dennis Higler niet anders dan hem de rode kaart tonen. Voor Sno was het al zijn tweede rode kaart in twaalf dagen, in het uitduel met Heracles (1 februari, 3-0 verlies) werd hij vanwege een elleboogstoot al weggezonden.

Nog voor de rust vertaalde Heerenveen de man-meer-situatie naar een voorsprong. Rajiv van la Parra was het eindstation van een schitterende aanval over vier schijven. De Waalwijkse defensie werd uitgespeeld waardoor de aanvaller alle tijd had om de bal in het dak van het doel te schieten.

Na de onderbreking stelde Heerenveen teleur en was RKC opmerkelijk genoeg de sterkste ploeg. Invaller Doke Schmidt moest zelfs op de doellijn reddend optreden om de 1-1 te voorkomen. De beloning bleef uit voor RKC ondanks grote kansen voor Guy Ramos en Krisztián Németh, waardoor Heerenveen blijft meedoen in de top van de Eredivisie.

De Friezen, waar topscorer Bas Dost in de slotfase nog een kopbal wel of niet voor de lijn gered zag worden door RKC-doelman Jeroen Zoet, gaan op de ranglijst over FC Twente heen en zijn derde met vijf punten achterstand op de gedeelde koplopers AZ en PSV. RKC blijft elfde. Feyenoord kan later vandaag (bij winst op Vitesse) naast Heerenveen op de derde stek komen. Foto: VI Images