Rood Németh effent weg AZ naar bekersucces bij Roda

AZ heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finale in de strijd om de KNVB-beker. De Alkmaarse ploeg was in Kerkrade uiteindelijk te sterk voor de tien man van Roda JC (0-2).

De elfde minuut zal ongetwijfeld nog wel even door het hoofd schieten bij Mitchell Paulissen. De aanvaller had namelijk dé kans om Roda JC op een voorsprong te zetten na een knappe aanval. Geheel vrij voor het doel gezet door Guus Hupperts schoot hij de bal ver naast.

Het doelpunt was ook de beloning geweest voor de openingsfase, waarin Roda JC beduidend beter voor de dag kwam. AZ herstelde zich daarna en kwam na ruim een half uur fortuinlijk op een voorsprong. De kopbal van Jan Wuytens belanddde via Roda-verdediger Bart Biemans in het Limburgse doel (foto onder).

Paulissens aanvalspartner Kristián Németh zal zich de uitschakeling nog meer moeten aanrekenen. De Hongaar reageerde in de 57ste minuut te heftig nadat scheidsrechter Serdar Gözübüyük zijn penaltyclaims had genegeerd en geel wilde trekken voor een schwalbe. Zijn lichte bodycheck leverde hem een directe rode kaart op.

Tot overmaat van ramp sloeg AZ nauwelijks een minuut na de uitsluiting van Németh toe. Viktor Elm bracht doorkoppend Aron Jóhannsson in stelling. De Amerikaanse international wist zich wel raad met de kans; 0-2.

Daarmee was het bekerduel beslist, want met een man minder was Roda JC niet bij machte de dreigende uitschakeling te voorkomen. Verder dan een grote kans voor Mitchell Donald kwam de thuisploeg niet. Bekerhouder AZ schaarde zich zonder problemen als eerste bij de laatste vier.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}