Rood Bulykin voorkomt forse oorwassing Roda JC

ADO Den Haag leek op weg naar een grote overwinning tegen Roda JC in de heenwedstrijd van de play-off strijd om een ticket voor de Europa League. Tot de rode kaart van Dmitry Bulykin, kort voor rust, was de ploeg heer en meester en had al een ruime voorsprong genomen. Uiteindelijk mocht de ploeg van John van der Brom nog blij zijn met de 4-2 overwinning.

Roda JC leek in de eerste helft nog niet helemaal hersteld te zijn van de competitie. De Limburgers speelden uiterst slordig en weinig geconcentreerd. Dat is geen goed idee tegen ADO Den Haag dat met zijn intense spel weinig problemen heeft om een aangeslagen tegenstander op te jagen.

Na drie minuten was het al kassa voor de thuisploeg. Dom balverlies van Ruud Vormer bracht uiteindelijk Lex Immers voor Mateusz Prus die de middenvelder een keer kon stuiten maar zich gewonnen moest geven in de rebound. Tien minuten later ging Willem Janssen in de fout. Immers pikte op en lanceerde Frantisek Kubik die Prus omspeelde en uit een lastige hoek de 2-0 tegen de touwen knalde.

Weer tien minuten later was het alweer raak. Charlton Vicento was de voorbereider, Dmitry Bulykin de afmaker. Roda JC kon daar bitter weinig tegenover stellen, maar scoorde toch. Jimmy Hempte slingerde een bal richting het strafschopgebied waar Morten Skoubo vanaf de rand van het zestien meter-gebied met een prachtige kopbal Gino Coutinho kansloos liet.

Het maakte voor ADO weinig uit want nog voor rust kopte Vicento de 4-1 binnen na een assist van Bulykin. De Russische spits zorgde er echter voor dat ADO niet gerust de pauze inging. Bulykin gleed met gestrekt been naar Davy De Fauw en kreeg direct rood van scheidsrechter Bas Nijhuis. In het tweede bedrijf nam de druk van Roda JC vanwege het overtal en de achterstand iets toe.

Echt gevaarlijk waren de Limburgers lang niet en het had dan ook een standaardsituatie nodig om te scoren. Een hoekschop van Vormer werd knap binnengekopt door invaller Rihairo Meulens. De Limburgers waren gesterkt door de treffer en zette iets harder aan voor een slotoffensief. Het bleef vervolgens echter bij 4-2.

Zondag ontmoeten beide teams elkaar weer voor de return in Kerkrade. Dit zal zijn zonder Bulykin die wellicht zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld na zijn onnodige rode kaart. Foto: VI Images