Romário en Van der Kuijlen inspiratie voor PSV in Estoril

Reacties

PSV kan donderdag (aftrap 21.05 uur) in Estoril voor het eerst sinds het seizoen 2011/12 de groepsfase van de Europa League overleven. De ploeg van trainer Phillip Cocu moet dan wel afrekenen met de negatieve ervaringen die Nederlandse clubs vaak hadden met Europese trips naar Portugal.

Romário en Van der Kuijlen inspiratie voor PSV in Estoril

De opdracht – minimaal een punt pakken op bezoek bij de huidige nummer twaalf van de Portugese Primeira Liga – lijkt op papier vrij eenvoudig, maar zoals bekend kunnen Nederlanders vaak maar moeilijk winnen van Portugezen. Dat geldt niet alleen voor nationale teams, maar ook voor confrontaties in Europees clubverband.

Van de in totaal 34 Europese uitwedstrijden in Portugal die alle Nederlandse clubs gezamenlijk speelden, gingen er liefst 22 verloren, tegenover zes zeges en zes gelijke spelen. PSV kan erover meepraten, getuige drie nederlagen, één puntendeling en één overwinning. De laatste keer dat de Eindhovenaren ongeschonden terugkeerden uit Portugal dateert bovendien al van 22 jaar geleden.

Op 25 november 1992 kwam FC Porto in de groepfase van de allereerste editie van de Champions League niet verder dan 2-2 tegen PSV, doordat Romário in het oude Estádio das Antas twee keer doel trof. Nog eens zeventien jaar eerder schoten Willy van de Kerkhof en Willy van der Kuijlen de Eindhovenaren in het toenmalige Europa Cup II-toernooi (voor bekerwinnaars) tegen Benfica naar hun enige zege ooit op Portugese bodem: 1-2.

Romário, hier in actie tijdens het thuisduel met FC Porto in de allereerste editie van de Champions League in het seizoen 1992/93, zorgde ervoor dat PSV destijds overeind bleef in Portugal (2-2). In Eindhoven werd het 0-1.
Romário, hier in actie tijdens het thuisduel met FC Porto in de allereerste editie van de Champions League in het seizoen 1992/93, zorgde ervoor dat PSV destijds overeind bleef in Portugal (2-2). In Eindhoven werd het 0-1.

Dat PSV zijn andere drie uitwedstrijden in Portugal verloor (2-1 en 4-1 tegen Benfica en 2-0 tegen FC Porto), mag echter geen graadmeter zijn voor het duel dat de Eindhovenaren vanavond afwerken. Waar de koploper van de Eredivisie een selectie vol Oranje-internationals heeft, herbergt de spelersgroep van Estoril nauwelijks internationaal bekende gezichten.

De nummer vier van vorig seizoen heeft weliswaar acht Brazilianen onder contract staan, maar van hen speelde alleen FC Porto-huurling Kléber al voor een gerenommeerde Europese topclub. Verder kan trainer José Couceiro beschikken over twee Kaapverdische internationals (Babanco en Kuca) en één speler van Equatoriaal Guinee (Javier Balboa, ex-Real Madrid).

Gezien de selecties en de Europese historie van beide clubs is het dan ook niet verantwoordelijk dat Couceiro uit respect voor de bezoekers uit Eindhoven sprak van een Champions League-duel. Helaas voor PSV betreft het toch echt een wedstrijd in de Europa League, waarin de Eindhovenaren bij een overwinning als bonus Benfica evenaart als club met de meeste zeges (24) in de EL-historie. Een daarvan boekte PSV dit seizoen in de thuiswedstrijd tegen Estoril: 1-0, dankzij een benutte strafschop van Luuk de Jong. Op de bovenste foto viert de spits zijn treffer samen met Adam Maher.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.