Roma verslikt zich, Engelsen bibberen en Anderlecht groots

Panathinaikos verraste AS Roma in eigen huis, Atlético Madrid sloeg laat toe, Fulham en Liverpool schrokken heel hard, maar kwamen met de schrik vrij en Anderlecht legde sensationeel Athletic de Bilbao over de knie.

AS Roma-Panathinaikos 2-3 (2-3)Voor de tweede keer binnen een week verloor AS Roma met 3-2 van Panathinaikos wat eliminatie in de Europa League betekende voor de Italianen. De Grieken grepen de macht in vijf minuten tijd, vlak voor de rust. Eerst benutte Djibbril Cissé een strafschop en vlak daarna was ook Sotirios Ninis trefzeker. In de blessuretijd van de eerste helft scoorde Cissé uit een counter ook nog zijn tweede. Het waren de eerste drie doelpogingen van de Grieken.

AS Roma was het duel namelijk beduidend beter begonnen en kreeg de beloning in de elfde minuut. Een vrije trap van John Arne Riise werd onderweg licht van richting verandert en gaf hoop aan AS Roma. Met een 3-1 achterstand bij rust wist AS Roma dat het vier keer moest scoren om door te gaan. Verder dan een treffer van Daniele De Rossi.

Olympique Marseille-FC Kopenhagen 3-1 (3-1)Olympique Marseille begon het thuisduel met FC Kopenhagen met veel vertrouwen. In Denemarken was met 3-1 gewonnen en ook thuis vormde de opponent weinig bedreiging. Hatem Ben Arfa en twee keer Bakari Koné gaven de ploeg een 3-0 voorsprong. De late tegentreffer van Aílton Almeida was slechts voor de statistieken.

Galatasaray-Atlético Madrid 1-2 (1-1)Alles leek erop dat de ontmoeting tussen de Turken en de Spanjaarden een verlenging zou krijgen. Maar Diego Forlán besliste anders in de laatste minuut van de officiële speeltijd. Atlético was al op voorsprong gekomen na ruim een uur via Simão, maar al snel maakte Abdul Kader Kéita gelijk voor de ploeg van Frank Rijkaard. Toen iedereen zich klaarmaakte voor de extra dertig minuten viel daar plots de goal van de Uruguayaan.

Anderlecht-Athletic de Bilbao 4-0 (1-1)Een groots Anderlecht legde op prachtige wijze de Spaanse subtopper Athletic de Bilbao over de knie. Al na vier minuten nam het de leiding. Mbark Boussoufa lanceerde met een prima pass Romelu Lukaku die tussen de benen van Gorka Iraizoz afrondde. Nog binnen het half uur was het 2-0 voor de Brusselaars. Lukaku dreef de Baskische defensie tot wanhoop en zag zijn voorzet door Mikel San José knullig zijn voorzet in eigen doel werken.

Kort na rust bracht Roland Juhasz helemaal in een zetel door met zijn schouder te scoren. De mooiste van de avond was van Jonathan Legear die in de 68ste minuut zijn ploeg snoeihard uit een vrije trap op 4-0 bracht.

Unirea Urziceni-Liverpool 1-3 (0-1)De laatste kans op een prijs voor Liverpool, na uitschakeling in de Champions League, eliminatie Engelse cuptoernooien en een grote achterstand in de competitie, kreeg een forse deuk toen na negentien minuten Bruno Fernandes de complete Engelse defensie in de lucht klopte en Unirea Urziceni op voorsprong bracht.

Na een half uur kwamen The Reds, met Dirk Kuijt op de bank en Ryan Babel in de basis, op gelijke hoogte. Javier Mascherano knalde hard een afvallende bal in het Roemeense doel. Kort voor rust bracht Babel zijn ploeg op voorsprong. De international controleerde knap een bal en schoot goed de 2-1 binnen. In de tweede helft verzekerde Steven Gerrard zijn ploeg van een plaats bij de laatste zestien van de Europa League.

Shakhtar Donetsk-Fulham 1-1 (1-2)Net als in de heenwedstrijd waren de Oekraïners de betere ploeg, maar toch plaatste de winnaar van de UEFA Cup van vorig seizoen zich niet voor de laatste zestien. Na ruim een half uur kopte Brede Hangeland Fulham, tegen de verhouding in, op voorsprong uit een voorzet van Damien Duff. Vervolgens hielden de Engelsen stand tegen het sterke, maar zeer onfortuinlijke, Shakhtar. Alleen Jadson scoorde, in de 69ste minuut, na voortreffelijk voorbereidend werk van Douglas Costa. In de zeer spannende slotfase kreeg Danny Murphy van The Cottagers nog rood na een forse charge op Darijo Srna.