Roma verdedigt zonder Strootman ongeslagen thuisstatus

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de 28ste speelronde is dat het duel tussen AS Roma en Udinese van maandag (21.00 uur).

Roma verdedigt zonder Strootman ongeslagen thuisstatus

AS Roma

Klassering: 2de plaats (58 punten uit 26 duels)
Vorm: G-W-W-G-L

De klap kwam vorige week keihard aan: Kevin Strootman is de rest van dit seizoen, en een groot deel van het volgende, niet meer inzetbaar voor AS Roma. Tijdens de 1-0 nederlaag bij AS Roma liep de 24-jarige middenvelder een zware blessure aan zijn linkerknie op. Gescheurde kruisbanden, een kapotte meniscus en een beschadigde mediale binnenband zorgen ervoor dat hij waarschijnlijk negen maanden aan de kant staat. En dat terwijl de van PSV overgenomen middenvelder deze jaargang veel indruk maakte in de Italiaanse hoofdstad. In 25 wedstrijden was Strootman vijf keer trefzeker, waardoor hij bezig was aan zijn meest productieve seizoen ooit. Ook was hij goed voor vijf assists.

Maar AS Roma moet verder. De ploeg van trainer Rudi Garcia is bezig aan een uitstekend seizoen, waarin het afstevent op een plek in de Champions League. Met nog twaalf duels voor de boeg hebben de Giallorossi drie punten voorsprong op nummer drie Napoli, dat een wedstrijd meer afwerkte. De achterstand op koploper Juventus lijkt schier onoverbrugbaar, maar de tweede plaats zal ook aanvoelen als een hoofdprijs. In de voorbije jaargang eindigde Roma namelijk op een teleurstellende zesde plaats, waarmee de club er niet in slaagde om zich te plaatsen voor Europees voetbal. Een rentree volgend seizoen in de Champions League zou daarom een prestatie van formaat zijn.

Uitgelicht
AS Roma legt de basis voor het succesvolle seizoen in eigen Stadio Olimpico, waar Garcia's ploeg deze jaargang nog ongeslagen is. Van de dertien duels werden er tien gewonnen, drie eindigden er in een gelijkspel. Alleen Juventus doet het beter; de club uit Turijn won al zijn veertien thuiswedstrijden. Overigens is AS Roma ook buiten het eigen stadion op dreef, want ook op basis van uitduels zijn de hoofdstedelingen tweede. De dertien uitbeurten leverden 25 punten op, acht minder dan Juventus in veertien wedstrijden.

Udinese

Klassering: 14de plaats (31 punten uit 27 duels)
Vorm: W-G-G-L-W

Udinese is bezig aan een dramatisch seizoen, waarin het naast Europees voetbal zal grijpen. Waar de club uit Udine dit seizoen nog werd uitgeschakeld in de play-offs van de Europa League, bezet het nu na 27 wedstrijden een teleurstellende veertiende plaats in de Serie A. En dat terwijl de ploeg van trainer Francesco Guidolin vorig seizoen nog als vijfde eindigde. Nu is degradatie dichter bij dan een plek in het linkerrijtje. De voorsprong op nummer achttien Bologna is slechts tien punten.

Uitgelicht
De slechte prestaties van Udinese kunnen niet los gezien worden van de vormdip van Antonio di Natale. De 36-jarige spits was de afgelopen vier seizoenen telkens goed voor minimaal 23 doelpunten, maar vond tijdens de huidige jaargang slechts negen keer het net. Di Natale kondigde onlangs aan te stoppen na dit seizoen, maar krabbelde inmiddels weer terug. 'Ik wil in de komende drie maanden plezier hebben en dan zien we het wel', luidde de mededeling van de ervaren Di Natale.

Onderlinge historie

Vorig seizoen ging AS Roma in eigen huis nog met 3-2 onderuit tegen Udinese. Op 28 oktober 2012 kwamen de Romeinen nog wel op een 2-0 voorsprong dankzij twee treffers van Erik Lamela, die afgelopen zomer werd verkocht aan Tottenham Hotspur. Maar de bezoekers zegevierden uiteindelijk in de Italiaanse hoofdstad. Antonio di Natale nam twee van de drie doelpunten van Udinese voor zijn rekening.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
25/11/2011 Udinese - AS Roma 2-0 Serie A
11/04/2012 AS Roma - Udinese 3-1 Serie A
28/10/2012 AS Roma - Udinese 2-3 Serie A
09/03/2013 Udinese - AS Roma 1-1 Serie A
27/10/2013 Udinese - AS Roma 0-1 Serie A

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.