Roma schakelt Feyenoord uit op veelbewogen avond

Reacties

AS Roma heeft een einde gemaakt aan het memorabele Europese seizoen van Feyenoord. De ploeg van trainer Fred Rutten maakte in de groepsfase van de Europa League nog indruk door Sevilla mede dankzij een indrukwekkende 2-0 zege in De Kuip achter zich te laten, maar kon die avond na het 1-1 gelijkspel van vorige week geen vervolg geven. Roma won de veelbewogen return, die zelfs even gestaakt werd, met 1-2.

Roma schakelt Feyenoord uit op veelbewogen avond

Feyenoord begon nog zo voortvarend tegen Roma. Colin Kazim-Richards deelde al na de eerste minuut een speldenprik uit en Jens Toornstra kwam net een teenlengte te kort uit bij een goede voorzet van Rick Karsdorp. Het leek de voorbode voor weer een onvergetelijke Europese avond in De Kuip, maar de Rotterdammers kwamen bedrogen uit. De hoop op de eerste zege in een Europese knock-outfase sinds 2001/02 in aanloop naar de UEFA Cup-winst bleek ijdel.

Want Feyenoord mocht in eigen huis dan al vijf duels ongeslagen zijn, daar trok het in gelijke spelen grossierende Roma zich helemaal niets van aan. Feyenoord werkte dat zelf in de hand, want al vroeg in het duel mocht Karim El Ahmadi van geluk spreken dat zijn balverlies niet de openingstreffer van Francesco Totti inleidde. De 38-jarige clubicoon van Roma stiftte oog in oog met Kenneth Vermeer net naast het doel van Feyenoord. Kort daarna raakte Totti uit een vrije trap ook nog de paal.

Colin Kazim-Richards viel na een half uur uit met een hamstringblessure. Het haalde de angel uit het aanvalsspel van Feyenoord.
Colin Kazim-Richards viel na een half uur uit met een hamstringblessure. Het haalde de angel uit het aanvalsspel van Feyenoord.

Samen met het geblesseerd uitvallen van Kazim-Richards – de aanvalsleider van Feyenoord verstapte zich bij een counter en liep een hamstringblessure op – gaven die twee momenten de Romeinen het vertrouwen dat een zege er donderdagavond in De Kuip voor de verandering eens wél inzat. Onder de inspirerende leiding van zijn captain Totti, die zijn klasse toonde met twee prachtige hakballetjes, kreeg Roma het heft steeds steviger in handen.

Feyenoord hield aanvankelijk nog goed stand door de aanvallers van de Giallorossi op de rand van het strafschopgebied keer op keer te stuiten, maar stond desondanks steeds meer met de rug tegen de muur. Dat leek voor de ploeg van trainer Fred Rutten voldoende om met 0-0 de kleedkamers in te gaan, maar vlak voor rust viel het doek alsnog. Adem Ljajic was bij de tweede paal ontsnapt aan de aandacht van Boulahrouz en tikte een voorzet van Vasilis Torosidis achter Vermeer.

Feyenoord kwam de eerste tien minuten na rust wel zonder kleerscheuren deur. Maar toen Mitchell Te Vrede met een rode kaart voor een te laat ingezette tackle op Kostas Manolas zwaar werd gestraft door scheidsrechter Clément Turpin was een nieuwe Europese stunt helemaal ver weg. Bovendien besloot de Franse arbiter – die in de eerste helft een elleboogstoot van Daniele De Rossi over het hoofd zag – het duel te staken vanwege de reactie van de woedende fans op het wegsturen van Te Vrede.

Mitchell Te Vrede kan zijn ogen niet geloven als Clément Turpin hem de rode kaart toont.
Mitchell Te Vrede kan zijn ogen niet geloven als Clément Turpin hem de rode kaart toont.

Heel even leek Feyenoord nog een wonder te bewerkstelligen toen invaller Elvis Manu vrijwel meteen na de onderbreking de stand weer gelijktrok door te profiteren van goed storen van El Ahmadi, maar Roma had een antwoord paraat. Ditmaal was Gervinho sneller bij de bal dan Terence Kongolo toen opnieuw Torosidis een voorzet op maat afleverde. Tussendoor was reserve-doelman Erwin Mulder al weggestuurd, waarschijnlijk omdat hij in het veld stond te juichen na de treffer van Manu.

Het onverwachte doelpunt van de man die Feyenoord eerder dit seizoen tegen Zorya Luhansk in de slotseconde al voor Europese uitschakeling had behoed zorgde er wel voor dat Feyenoord in het laatste half uur nog alles op alles zette om opnieuw een zinderend slot te ontketenen. Vooral Manu was nog enkele keren dicht bij een goal, maar Roma bleef overeind. Voor Feyenoord rest de strijd om Europees voetbal in de Eredivisie en de vraag in hoeverre de UEFA de incidenten van vanavond zal bestraffen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.