Roma dankt succes aan beste defensie van Europa

Reacties

AS Roma heeft de goede prestaties in de Serie A met name te danken aan de sterke defensie, die het meest van alle teams in de Europese topcompetities de nul hield. Met een 1-0 overwinning op Fiorentina verzekerde Roma zich zaterdagavond van kwalificatie voor de Champions League.

Roma dankt succes aan beste defensie van Europa

Rudi Garcia nam deze zomer het roer over bij Roma en het versterken van de verdediging was zijn voornaamste prioriteit. Zijn voorganger Zdenek Zeman staat bekend om zijn ultra-offensieve speelwijze, waarbij de defensie veelal het ondergeschoven kindje blijft. Maarten Stekelenburg incasseerde met zijn collega-keepers bij Roma in 2012/13 liefst 56 tegentreffers. In slechts negen wedstrijden werd het doel schoon gehouden.

Koploper
Roma versterkte deze zomer de defensie met onder meer Maicon en Mehdi Benatia, wat direct resultaat opleverde. Tegen Fiorentina hield het team van de zwaargeblesseerde middenvelder Kevin Strootman voor de twintigste keer de nul, waarmee het koploper is in de Europese topcompetities. In de hoogste divisies van Engeland, Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje evenaart alleen Lille, toevallig de vorige club van Garcia, de prestatie van Roma. Juventus en Atlético Madrid volgen met negentien clean sheets.

Ook qua het voorkomen van tegendoelpunten is Roma koploper in Europa. Met slechts negentien tegentreffers delen de Romeinen de titel 'minst gepasseerde defensie van Europa' met Paris-Saint Germain. Lille en Bayern München volgen met twintig tegengoals op de voet.

Trainer Garcia heeft een simpele verklaring voor het succes: 'Het zit hem in de mentaliteit van het team. We verdedigen met elf man en vallen aan met elf man.'

Chelsea
Opvallend is dat geen enkele club uit de Premier League vertegenwoordigd is in de topvijf van minste tegendoelpunten en meeste clean sheets. Chelsea kreeg zestien keer geen tegendoelpunt en incasseerde in totaal 26 treffers, waarmee het in beide Engelse lijstjes de koploper is, maar niet kan wedijveren met teams uit andere topcompetities.

Positie Team Clean sheets Team Tegentreffers
1. AS Roma 20 AS Roma 19
2. Lille 20 Paris Saint-Germain 19
3. Juventus 19 Lille 20
4. Atlético Madrid 19 Bayern München 20
5. Paris Saint-Germain 18 Atlético Madrid 22
Juventus 22
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.