Rol in schaduw van Frankrijk dreigt voor Oranje

Reacties

Het Nederlands elftal is op weg naar het WK van 2018 in Groep A gekoppeld aan Frankrijk, Zweden, Wit-Rusland, Bulgarije en Luxemburg. VI portretteert de opponenten van Oranje.

Rol in schaduw van Frankrijk dreigt voor Oranje

Frankrijk
Met Frankrijk treft Oranje een opponent die het liever had vermeden. Bondscoach Didier Deschamps beschikt namelijk over een sterke spelersgroep, waarvan de kern bestaat uit begin twintigers. Deze groep toekomstige wereldtoppers - waarvan Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Paul Pogba (Juventus) en Raphaël Varane (Real Madrid) de blikvangers vormen - zal bij het eindtoernooi in 2018 op z'n top zijn. Frankrijk behoort daarmee normaal gesproken in Rusland tot de favorieten voor de WK-winst. Daardoor dreigt bij voorbaat de tweede viool voor Oranje in Groep A.

In eigen land won Frankrijk in 1998 al eens eerder het mondiale eindtoernooi, terwijl Les Blues in 2006 pas na strafschoppen hun hoofd moesten buigen voor Italië. Op het WK 2014 reikte Frankrijk tot de kwartfinale, waarin winnaar Duitsland met 1-0 te sterk was. Daarmee bevestigde de ploeg dat de weg omhoog is ingezet na de smadelijke uitschakelingen in de poulefase van het WK 2010 en het EK 2008.

Oranje viert op het EK 2008 feest na weer een doelpunt tegen Frankrijk. De ploeg van Marco van Basten wint met 4-1.
Oranje viert op het EK 2008 feest na weer een doelpunt tegen Frankrijk. De ploeg van Marco van Basten wint met 4-1.

Op dat EK in Oostenrijk en Zwitserland veegde Oranje Frankrijk nog met 4-1 van de mat, maar bij het laatste onderlinge treffen op 5 maart 2014 waren de rollen volledig omgedraaid. Nederland kon geen vuist maken tegen de Fransen en verloor het oefenduel kansloos met 2-0. Voor toenmalig bondscoach Louis van Gaal was dat de aanleiding om zijn systeem om te gooien, wat uiteindelijk tot de bronzen plak op het WK leidde. Het onderling resultaat tegen Frankrijk is na 23 duels licht in het voordeel van Oranje (10W, 4G, 9V).

Zweden
In tegenstelling tot de Franse selectie lijkt de Zweedse spelersgroep de beste tijd achter de rug te hebben. In maart van dit jaar bereikte de ploeg van bondscoach Erik Hamrén een historisch dieptepunt door naar de 45ste positie op de wereldranglijst te dalen. Een logisch gevolg van drie opeenvolgende eindtoernooien waarvoor Zweden zich niet kon kwalificeren. In de kwalificatiepoule voor het EK 2016 in Frankrijk staat de ploeg achter Oostenrijk op een tweede plaats.

Bij de verliezend WK-finalist van 1958 is Zlatan Ibrahimovic nog steeds de grote vedette. De 33-jarige aanvalsleider van Zweden heeft echter ook niet het eeuwige leven. Oranje komt bij Zweden veel spelers tegen met een Eredivisie-verleden. Uit de laatste selectie van Hamrén speelden behalve Ibrahimovic ook Andreas Isaksson (PSV, foto links), Kristoffer Nordfeldt (SC Heerenveen), Jonas Olsson (NEC), Pontus Wernbloom (AZ), Marcus Berg (FC Groningen en PSV), Ola Toivonen (PSV) voor een Nederlandse club.

Van de huidige Eredivisie-spelers komen Mattias Johansson (AZ) en Simon Gustafson (Feyenoord) in aanmerking voor een oproep. De laatste interland tegen Zweden leverde op 11 oktober 2011 een 3-2 nederlaag op, maar toen was Oranje al gekwalificeerd voor het EK 2012. Dat was de achtste keer dat de Scandinaviërs van Nederland wonnen, maar daar kan Oranje tien zeges tegenover stellen. Vijfmaal eindigde een interland tussen Zweden en het Nederlands elftal onbeslist.

Bulgarije
Na het stoppen van de generatie spelers waarmee Bulgarije in 2004 deelnam aan het EK in Portugal is bondscoach Ivaylo Petev aan het bouwen aan een nieuw team. In dat elftal moet CSKA Moskou-middenvelder Georgi Milanov de vormgever worden. In de huidige kwalificatiereeks voor het EK 2016 presteert Bulgarije wisselvallig. Zo speelde de Oost-Europese ploeg achtereenvolgens gelijk tegen het zwakke Malta en het sterke Italië.

Stanislav Manolev is een belangrijke pion in het elftal van Bulgarije.
Stanislav Manolev is een belangrijke pion in het elftal van Bulgarije.

Voor Nederlandse voetbalfans is voormalig PSV’er Stanislav Manolev waarschijnlijk de meest opvallende naam in de selectie van Bulgarije, dat momenteel 68ste staat op de FIFA-wereldranglijst. Net als tegen Frankrijk en Zweden ging ook de laatste interland van Oranje tegen Bulgarije verloren. In aanloop naar het EK 2012 wonnen de Bulgaren met 2-1 in De Arena. Dat bleek destijds de voorbode van een mislukt eindtoernooi. In de voorgaande onderlinge duels hielden Bulgarije en Oranje elkaar behoorlijk in evenwicht (W4, G2, V4).

Wit-Rusland
Met uitwedstrijden tegen Wit-Rusland in kwalificatiereeksen heeft Oranje slechte ervaringen. Het eerste duel met het land dat voorheen onderdeel was van de Sovjet-Unie werd in 1995 met 1-0 verloren. De laatste confrontatie met Wit-Rusland op 26 november 2007 leverde Oranje eveneens een nederlaag op, dit keer 2-1. De vier overige interlands tegen Wit-Rusland werden overigens wél winnend afgesloten.

Dat de voormalige vedette Aleksander Hleb (34) al jaren niet meer op het hoogste niveau actief is, tekent de neerwaartse spiraal waarin de ploeg van Wit-Rusland de laatste jaren is beland. Van de huidige spelersgroep is slechts Egor Filipenko (Málaga) actief in een Europese topcompetitie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ploeg van keuzeheer Alyaksandr Khatskevich in zes wedstrijden in de lopende EK-kwalificatie pas vier punten pakte.

Luxemburg
Een van de vier punten veroverde Wit-Rusland tegen Luxemburg, waarmee onderstreept wordt dat het dwergstaatje niet onderschat mag worden. Luxemburg speelt steevast goed georganiseerd, waardoor Oranje in aanloop naar het EK 2008 niet verder kwam dan twee minimale 1-0 overwinningen. Met Aurélien Joachim (voormalig RKC Waalwijk en Willem II, foto) heeft Luxemburg een speler in de selectie met een Eredivisie-verleden.

Verder beschikt bondscoach Luc Holtz echter niet behaald over een selectie die overloopt van de kwaliteit. Liefst dertien voetballers in zijn laatste keurkorps spelen in de zwakke Luxemburgse competitie. De twee wedstrijden tegen de huidige nummer 146 van de wereldranglijst moeten Oranje normaal gesproken dan ook zes punten opleveren. Het Nederlands elftal won al dertien keer eerder van Luxemburg, maar verloor ook twee keer van het Groothertogdom (W13, G1, V2).

Play-offs
Europa mag dertien landen inschrijven voor het WK. De negen poulewinnaars plaatsen zich direct en de beste acht nummers twee strijden in de play-offs om de laatste vier tickets. Om zicht te houden op het WK 2018 moet Oranje dus minimaal vier landen onder zich houden in de groepsfase.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.