'Rode' Van Dijk onderuit met Southampton, Leicester jubelt

Leicester City heeft zich zaterdag lucht verschaft in de degradatiestrijd in de Premier League door voor eigen publiek West Ham United te trakteren op een nederlaag. Virgil van Dijk verloor met Southampton van West Bromwich Albion en kreeg als klap op de vuurpijl een rode kaart.

Leicester City - West Ham United 1-0
Leicester City ving speelronde negentiende aan met de weinig benijdenswaardige status als slechtst presterende titelverdediger sinds Ipswich Town in het seizoen 1962/63. Met Riyad Mahrez terug in de basis én een 4-2-3-1- in plaats van een 4-4-2-systeem trachtte manager Claudio Ranieri het sprookjesachtige jaar waardig uit te luiden. Leicester City zette West Ham United, dat na een moeizame competitiestart de laatste weken de wind in de zeilen had, van meet af aan onder druk en mocht na twintig minuten de verdiende openingstreffer van Islam Slimani vieren. De Algerijnse aanvaller kopte raak op aangeven van Marc Albrighton.

West Ham United stelde daar in de eerste helft weinig tegenover, op een vrije trap van Dimitri Payet na. Na rust kreeg Leicester het moeilijker, al bleef West Ham United moeite houden met het afdwingen van kansen. Het was aan doelman Kasper Schmeichel te danken dat het 1-0 bleef. De Deen redde fabuleus op een door zijn eigen verdediger Ben Chilwell van richting veranderde vrije trap van Aaron Cresswell. Door de triomf sluit Leicester City het gedenkwaardige 2016 af als nummer vijftien, met zes punten meer dan Sunderland, dat de 'fatale' achttiende plek bekleedt.

Swansea City - AFC Bournemouth 0-3
Het vertrek van manager Bob Bradley heeft niet geleid tot een schokeffect bij Swansea City. Althans, niet in positieve zin. De Welshe club verloor in eigen huis met 0-3 van AFC Bournemouth en sluit 2016 daardoor af als hekkensluiter. Benik Afobe brak in de 25ste minuut de ban door een rebound te benutten nadat Jordi Amat een voorzet van Ryan Fraser tegen zijn eigen keeperwerkte. Nog in de eerste helft verdubbelde Bournemouth de marge. Ryan Fraser velde het vonnis na een fraaie aanval met hoofdrollen voor Jack Wilshere en Junior Stanislas. Interim-manager Alan Curtis inspireerde zijn spelers halverwege niet tot een revival en zag Joshua King zelfs de 0-3 op het bord zetten. Mike van der Hoorn kwam niet in actie bij Swansea, terwijl Leroy Fer na 38 minuten werd gewisseld. Onduidelijk is nog of dat kwam door fysiek malheur of om tactische redenen.

Burnley - Sunderland 4-1
Burnley moet het dit seizoen hebben van wedstrijden op het eigen Turf Moor – liefst negentien van de twintig punten die Burnley tot zaterdag verzamelde, pakte de ploeg van manager Sean Dyche in thuiswedstrijden – en ook zaterdag maakte de promovendus zijn reputatie waar, met dank aan Andre Gray. De aanvaller werd de eerste Burnley-speler met een hattrick in de Premier League.

De Gray-show ving na een half uur aan. Oog in oog met keeper Vito Mannone rondde de aanvaller af nadat John O'Shea hem onbedoeld lanceerde met een kopbal. Vlak na de hervatting keerde Mannone nog een inzet van Gray, maar niet veel later moest de Italiaan lijdzaam toezien hoe Gray er 2-0 en 3-0 van maakte. Middels een benutte strafschop strooide Ashley Barnes extra zout in de Sunderland-wond, waarna Jermain Defoe nog enigszins de eer redde namens de nummer achttien.

Burnleys Andre Gray (links) maakte in een tijdspanne van 22 minuten een hattrick. Romelu Lukaku (Everton) was er dit seizoen nog sneller bij. Tegen Sunderland scoorde de Belg binnen elf minuten drie keer.

Southampton - West Bromwich Albion 1-2
Bij Southampton was vanzelfsprekend een basisplaats weggelegd voor Van Dijk, voor wie januari weleens een interessante maand kan worden gezien alle transfergeruchten. De Nederlander zag dat Shane Long vlak voor rust de 1-0 fabriceerde, daartoe in staat gesteld door Dusan Tadic. West Bromwich Albion herstelde via Matt Phillips nog voor rust de balans en aan het begin van de tweede helft zorgde Hal Robson-Kanu met zijn eerste treffer voor West Bromwich Albion voor de 1-2. De Welshe aanvaller haalde vernietigend uit. Southampton kreeg nauwelijks mogelijkheden op de gelijkmaker en maakte het duels zelfs af in ondertal. Van Dijk incasseerde zijn tweede gele kaart wegens een overtreding op Salomón Rondón. Cuco Martina werd gewisseld bij de thuisploeg.