Rode kaart bijna traditie bij Derby van het Noorden

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. De 'Eredivisie-zondag' begint met de Derby van het Noorden tussen SC Heerenveen en FC Groningen.

Rode kaart bijna traditie bij Derby van het Noorden
Speelronde: 20
Aftrap: zondag 29 januari, 12.30 uur.
Scheidsrechter: Ed Janssen (vervangt Danny Makkelie)

• Ondanks de pijnlijke 4-3 nederlaag bij PSV handhaafde SC Heerenveen zich tijdens de voorbije speelronde op de vierde plaats. Tegenstander FC Groningen bezet een positie in de middenmoot en is met vier punten uit twee duels aardig begonnen aan 2017.

• SC Heerenveen heeft een uiterst positieve balans in thuiswedstrijden tegen FC Groningen in de Eredivisie. De Friezen wonnen zestien van de 22 eerdere ontmoetingen en gingen slechts viermaal onderuit. Opmerkelijk genoeg eindigde de Heerenveense variant van de 'Derby van het Noorden' slechts twee keer onbeslist.

• Een van de uitzeges dateert van vorig seizoen. Op 1 mei 2016 trok FC Groningen met 1-2 aan het langste eind door doelpunten van Oussama Idrissi en Albert Rusnák. Sam Larsson had de score nog geopend namens SC Heerenveen.

• Sinds het seizoen 2008/09 vielen liefst twaalf rode kaarten bij duels tussen SC Heerenveen en FC Groningen, wedstrijden in het Hoge Noorden meegerekend. Bij geen enkel ander affiche in de Eredivisie werden zoveel spelers van het veld gestuurd.

Eerder dit seizoen triomfeerde SC Heerenveen met 0-3 bij FC Groningen dankzij goals van Arber Zeneli, Sam Larsson en Reza Ghoochannejhad.
Eerder dit seizoen triomfeerde SC Heerenveen met 0-3 bij FC Groningen dankzij goals van Arber Zeneli, Sam Larsson en Reza Ghoochannejhad.

• FC Groningen trof dit seizoen al vijf keer doel uit een hoekschop, waarmee de ploeg van trainer Ernest Faber deze rangschikking aanvoert. SC Heerenveen deelt de tweede plaats op deze lijst met vier voltreffers uit een corner.

 Reza Ghoochannejhad ving deze speelronde aan als medetopscorer met twaalf doelpunten. De Iraniër van SC Heerenveen, vorige week goed voor een hattrick tijdens het uitduel met PSV (4-3 verlies), trof bij vijf van zijn laatste zeven schoten doel.

 • FC Groningen veroverde dit seizoen nog geen enkel punt in wedstrijden waarin de ploeg op achterstand kwam. Slechts één andere club kan een dergelijk niet benijdenswaardig wapenfeit overleggen: FC Twente.

• Voor het eerst sinds 2010 kan FC Groningen ongeslagen blijven in zijn eerste drie Eredivisie-duels in een kalenderjaar. Zeven jaar geleden pakten de noorderlingen zeven punten in het eerste trio wedstrijden van het jaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.