Roda laat zeldzame zege glippen tegen veerkrachtig Heracles

Roda JC Kerkrade heeft in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo een zeldzame overwinning uit handen gegeven. Na zeventig minuten leidden de Limburgers nog met 0-2, maar dankzij twee goals van Samuel Armenteros knokten de Tukkers zich nog naar een punt: 2-2.

Roda had het kunnen weten, want Heracles pakte dit seizoen al elf punten in wedstrijden waarin het op achterstand kwam. Zo boekte de ploeg van John Stegeman vorige week met een man minder nog een knappe 1-3 zege op bezoek bij Willem II. Ook nu moest Heracles weer van ver komen, omdat het pas in de slotfase vuur in de sloffen kreeg. De slagvaardigheid die Armenteros (foto) daarin aan de dag legde, was in de eerste helft nog ver te zoeken in het Polman Stadion.

Op jacht naar de tweede overwinning van het kalenderjaar ging Heracles weliswaar bedrijvig op zoek naar een opening in de muur die de Kerkradenaren voor het doel van Benjamin van Leer hadden opgetrokken. Fraaie acties van Kristoffer Peterson werden echter niet op waarde geschat door Thomas Bruns en Robin Gosens, waardoor Van Leer niet eens in actie hoefde te komen toen de twee Heraclieden een mispeer produceerden toen ze mochten aanleggen.

Gyliano van Velzen was een van de twee winteraankopen die in de basis begon bij Roda JC. Ook Mohamed El Makrini verscheen aan de aftrap.

Toen Peterson na rust zelf de bal ook meters naast het doel werkte na een combinatie met Bruns en Brandley Kuwas bij een tegenstoot de paal raakte na een pass van Peter van Ooijen, werd duidelijk dat het niet de avond van Heracles was. Dat werd nog eens benadrukt toen Justin Hoogma een schot van Mitchell Paulissen met zijn knieën dermate van richting veranderde, dat doelman Bram Castro was geklopt door een van de weinig serieuze doelpogingen van Roda.

Tot dan toe waren de Limburgers in de tegenaanval maar zelden gevaarlijk geweest, al moest Bruns vlak voor rust wel een kopbal van Daryl Werker van de lijn halen. Na de 0-1 van Paulissen in de 65ste minuut ging het plotseling hard. Tom Van Hyfte zette drie minuten later met een droge knal de 0-2 op het scorebord toen de meeverdedigende Armenteros de bal in de voeten van de captain van Roda kopte. Dani Schahin had in de 77ste minuut de 0-3 op zijn schoen, maar faalde hopeloos.

Dat bleek een dure misser, want kort daarna bracht Armenteros de spanning terug met een schot in de verre hoek. Acht minuten later kopte de Zweedse clubtopscorer ook de gelijkmaker tegen de touwen toen hij helemaal vrijstond bij een voorzet van invaller Brahim Darri. In plaats van de derde zege van het seizoen moest Roda daardoor genoegen nemen met het elfde (!) gelijkspel. De ploeg van Yannis Anastasiou blijft zo in de degradatiezone. Heracles staat met acht punten meer tiende.