Roda JC verslaat Heracles bij rentree in Eredivisie

Roda JC heeft het nieuwe Eredivisie-seizoen in gang geschoten met een 3-1 overwinning op Heracles Almelo. De via de play-offs gepromoveerde Limburgers knokten zich knap terug in hun eerste Eredivisie-duel sinds de degradatie naar de Jupiler League in 2014. Ex-Heraclied Edwin Gyasi was de grote smaakmaker in Kerkrade.

De bedoelingen voor dit seizoen werden tijdens de eerste minuten van de nieuwe Eredivisie-jaargang meteen duidelijk. Heracles wil na de vijftiende plaats van vorig seizoen met aanvallend en spectaculair voetbal de middenmoot bestormen, Roda gaat zich vooral beperken op het voorkomen van tegengoals. Trainer Darije Kalezic droeg zijn spelers vrijdag nog op vooral niet naïef te zijn na het incasseren van 58 goals in de Jupiler League.

Na een half uur was het bij de eerste de beste kans voor Heracles echter meteen raak. De Limburgers hadden de dominante bezoekers tot dusver bij het doel van Benjamin van Leer weggehouden, maar toen Iliass Bel Hassani op aangeven van collega-uitblinker Brahim Darri aanlegde was de 22-jarige sluitpost geklopt. Het schot van Bel Hassani verdween buiten het bereik van Van Leer in de verre hoek en betekende de eerste Eredivisie-goal van 2015/16.

Net als Roda JC keerde ook Gibril Sankoh zaterdagavond terug in de Eredivisie. Die rentree was uiterst ongelukkig, want vlak voor rust moest de voormalige FC Groningen-verdediger het veld geblesseerd verlaten na een tackle van Thomas Bruns.

Het bleek geenszins de opmaak voor een goede start van Heracles, dat vorig jaar nog zeven wedstrijden moest wachten op het eerste punt. Roda gooide na de achterstand de schroom meer en meer van zich af. Het resulteerde na 35 minuten in de gelijkmaker van Gyasi (foto), die tegen zijn oude club scoorde na een één-twee met Anco Jansen. Drie minuten na rust was Gyasi weer belangrijk. Zijn kopbal belandde weliswaar tegen de paal, maar de rebound was voor Tom Van Hyfte: 2-1.

Gyasi bleef daarna een plaag voor de Almelose defensie. De 24-jarige spits stond nog aan de basis van enkele gevaarlijke momenten, maar Bram Castro (ex-Roda) stond verdere Limburgse treffers lang in de weg. Zo tikte de Belgische doelman een schot van Hichaim Faik knap uit de hoek. Nadat Darri een grote kans op de 2-2 had verprutst, vond een afstandsschot van Faik in de extra tijd wél het net. Het was de kroon op de geslaagde Eredivisie-rentree van Roda.