Roda JC pakt bibberend cruciale zege bij Feyenoord

Roda JC deed wat het moest doen: winnen in De Kuip om te ontsnappen aan rechtstreekse degradatie. De Limburgers pakten de cruciale drie punten na een felle strijd met Feyenoord: 2-3.

Tot de laatste seconde moest Roda bibberen in Rotterdam. De ploeg uit Kerkrade koesterde vanaf de veertiende minuut een voorsprong en eindigde het treffen zelfs met twee man meer dan Feyenoord, maar nog bleef het spannend.

Zo verrichtte doelman Bram Castro in blessuretijd een uiterst belangrijke redding op een schot van Roy Makaay, terwijl de spits in de laatste seconde nog de kans kreeg uit een vrije trap te scoren. Nadat de Feyenoorder de bal had overgeschoten, floot scheidsrechter Kevin Blom af en kon Roda eindelijk opgelucht juichen.

Dat het nog spannend werd, was onverwacht gezien de openingsfase waarin het voor Feyenoord helemaal mis ging. Dwight Tiendalli had de hoofdrol. De rechtsback lette in de veertiende minuut niet op bij een buitenspelval. Sekou Cissé profiteerde. Pa-Modou Kah stuurde de Ivoriaan alleen op doelman Henk Timmer af, waarna de spits de keeper omspeelde en de bal binnenschoof: 0-1. In de 21ste minuut dacht Tiendalli de bal rustig terug te spelen op Timmer, ook al zat Anouar Hadouir in zijn rug. Maar de doelman reageerde niet, waarna Hadouir de bal oppikte en Tiendalli hem neerhaalde. Scheidsrechter Kevin Blom trok rood voor de verdediger en gunde Roda een strafschop. Marcel Meeuwis benutte de penalty en zette de Limburgers op een 2-0 voorsprong.

Maar Feyenoord knokte zich terug. Makaay knalde in de 56ste minuut op fraaie wijze de bal uit de draai achter Castro: 1-2. Nadat Kah de bal na een inzet van Georginio Wijnaldum van de doellijn had gehaald, herstelde Hadouir in de zeventigste minuut de marge van twee. De in genade aangenomen aanvaller schoot beheerst raak op aangeven van Laurent Delorge.

Vijf minuten later stond het 2-3. Blom wees naar de strafschopstip nadat hij hands van Kah had gezien in een kopduel met Kevin Hofland. De arbiter had het verkeerd gezien: niet Kah maar Hofland maakte hands. Makaay verzilverde de penalty, waarna een hectische slotfase volgde. In dat sluitstuk moest Hofland van het veld vanwege een elleboogstoot in het gezicht van Willem Jansen, maar dat was nog geen reden voor Roda om opgelucht adem te halen.

Door de zege eindigde Roda als zestiende in de Eredivisie. Feyenoord kwalificeerde zich ondanks de nederlaag voor de play-offs om deelname aan de Europa League. Daarin is NAC Breda de tegenstander.