Roda JC in extremis langs Feyenoord in bekerkraker

Roda heeft Feyenoord uitgeschakeld in het bekertoernooi. De Limburgers namen na een 1-1 einduitslag de noodzakelijk geworden strafschoppen beter dan de Rotterdammers.

Feyenoord, met Kamohelo Mokotjo en Jerson Cabral in de basisploeg, begon overweldigend aan het bekerduel en zette Roda meteen onder druk. Dat resulteerde in kansen van onder anderen Georginio Wijnaldum en Luc Castaignos, maar zij troffen geen doel.

Na een goed kwartier kreeg de ploeg van trainer Harm van Veldhoven meer grip op de wedstrijd, zonder dat het overigens zelf grote kansen creëerde. De beste mogelijkheid was voor Boldizsár Bodor, maar zijn inzet belandde op de paal naast doelman Rob van Dijk.

Na de rust viel meer te beleven in de Kuip. Roda trok het initiatief naar zich toe en kwam na een kwartier spelen op voorsprong door een doelpunt van Laurent Delorge. De Belg schatte een goede steekbal van Ruud Vormer op waarde en verschalkte Van Dijk: 0-1.

Zonder goed te spelen knokte Feyenoord zich terug in de wedstrijd. Op basis van de getoonde wilskracht kon de late gelijkmaker van invaller Sekou Cissé op aangeven van Fedor Smolov niet eens onverdiend genoemd worden.

In de eerste verlenging probeerde de thuisploeg met alles wat zij had een beslissing te forceren. Desalniettemin was het Roda dat het dichtst bij een doelpunt. Een schot van Stijn Huysegems zeilde net over, terwijl Van Dijk knap redding bracht op een pegel van Willem Janssen.

De tweede verlening begon tumultueus met een door Bas Nijhuis aan Feyenoord toegekende strafschop, nadat Jimmy Hempte een voorzet van Ruben Schaken met de hand had beroerd. Doelman Przemyslaw Tyton keerde de slappe inzet van Leroy Fer.

Het draaide uit op strafschoppen. De reguliere serie van vijf ballen per ploeg leverde voor zowel Feyenoord (Bruins en Leerdam) als Roda (Sutchuin en Delorge) twee missers op. Daarna werd een misser van Ruben Schaken de Rotterdammers fataal, waardoor Roda door ging in het bekertoernooi.