Roda JC duwt Sparta in degradatiekraker verder moeras in

Sparta Rotterdam is verder het moeras ingezogen na het verlies van de degradatiekraker tegen Roda JC Kerkrade, dat dankzij Abdul Ajagun drie welkome punten pakte (3-1).

Sparta heeft geen fijne herinneringen aan het Parkstad Limburg Stadion, waar De Kasteelheren de laatste vier duels allemaal verloren. Die van 23 mei 2013 was daarbij een van de pijnlijkste, toen na een fout van toenmalig Sparta-doelman Nico Pellatz de finale van de play-offs voor een plaats in de Eredivisie in de blessuretijd eindigde in een anticlimax.

Nu stond het duel ook in het teken van de strijd om een plaats in de Eredivisie, want beide ploegen zijn verwikkeld in het ultraspannende gevecht om handhaving. Sparta Rotterdam is door drie nederlagen op rij het gevreesde moeras ingezogen, waar Roda JC juist door goede resultaten nieuwe hoop heeft gekregen.

Dat verschil in de aanloop naar de degradatiekraker van zaterdag kwam op het veld tot uitdrukking. Roda JC was duidelijk de bovenliggende partij in Kerkrade. De Limburgers verzuimden het krachtsverschil in de eerste helft in de score terug te laten komen.

Het overwicht bleef voor rust beperkt tot een treffer van Abdul Ajagun na veertien minuten. Doelman Roy Kortsmit hield Sparta met enkele knappe reddingen op de been, terwijl op slag van rust het aluminium de Rotterdammers te hulp schoot bij een knal van Tom Van Hyfte.

Sparta-trainer Alex Pastoor had in de rust ongetwijfeld weinig positieve woorden voor zijn ploeg. De coach, die na ruim een half uur Thomas Verhaar had gebracht voor de geblesseerde Loris Brogno, dirigeerde zijn spelers ook snel weer richting het veld. Maar de maatregelen misten hun uitwerking. Roda JC bleef de gevaarlijkste ploeg. In de 61ste minuut werd dat onderstreept door de 2-0 van Ajagun. De Nigeriaan profiteerde dankbaar van een fout van Mart Dijkstra.

Pas na de entree van Mathias Pogba in de 69ste minuut kreeg Sparta meer grip op de wedstrijd. Paco van Moorsel werd door de paal de aansluitingstreffer onthouden, voordat Verhaar een kwartier voor tijd fraai de bal in de kruising krulde: 2-1. Het scenario van de confrontatie op Het Kasteel werd daarmee uit de kast getrokken. Maar het was dit keer Sparta niet gegeven een 2-0 achterstand tegen Roda weg te werken. In de 89ste minuut nam Mikhail Rosheuvel die hoop weg: 3-1.

Door de overwinning is Roda JC over Sparta heen naar de veertiende plaats geklommen, waar de Rotterdammers als de nieuwe nummer zeventien van de Eredivisie op een plek staan die aan het einde van de rit leidt tot de play-offs voor een plaats in de Eredivisie. Aan die extra competitie heeft Sparta niet al te goede herinneringen.