Robin van Persie, een zelfingenomen blaag

data-height="138" data-width="120" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/4b0a7bc8-44c5-4894-a77a-83cd50a962bc_image4903144011787209396.jpg" /> Jeugdige talenten worden in Nederland doodgeknuffeld. Zodra er ergens een jonge voetballer opduikt, rollen de vaders, jeugdleiders, trainers, scouts en zaakwaarnemers over elkaar heen om de eer op te strijken. Dan claimen ze allemaal de enige echte ontdekker te zijn. En de media doen vrolijk mee. Als het om een jeugdig talent gaat, slaan journalisten op hol en nemen de superlatieven bezit van de sportpagina?s. Cameraploegen verdringen elkaar op de stoep van het ouderlijk huis van het nieuwe talent en de publieke opinie wordt dusdanig beïnvloed dat de supporters de lokale snotneus al de status van sterspeler en idool hebben geschonken. Zelfs nuchtere voorzitters rekenen zichzelf rijk en haasten zich om het nieuwe troetelkind een meerjarig contract te laten tekenen, waardoor hij niet transfervrij kan vertrekken. En als we zo?n kwajongen met z?n allen over het paard hebben getild door hem wijs te maken dat hij een fabuleuze voetballer is en hij geen zakgeld meer krijgt omdat hij plotseling tien keer zoveel verdient als zijn vader, moeten we meestal concluderen dat we ietwat overdreven hebben. En dat we slechts met een aardige voetballer te maken hebben.

De veelgeroemde jeugdopleiding van Feyenoord heeft ook een paar jeugdige talenten voortgebracht. Nadat Glenn Loovens, Civard Sprockel en Ebi Smolarek liefdevol waren doodgeknuffeld, hopen we maar dat ze ooit uitgroeien tot waardevolle eerste-elftalspelers. Robin van Persie is het absolute troetelkind in De Kuip, maar ik betwijfel of hij ooit een volwassen prof wordt van wie Feyenoord in lengte van jaren profijt heeft. Vanaf zijn debuut op 3 februari tegen Roda JC heb ik mijn twijfels. Hij mocht intussen ruiken aan gerenommeerde tegenstanders zoals Vitesse, Glasgow Rangers, Ajax, PSV, Inter Milaan en Borussia Dortmund, maar de hysterische hype rond Robin van Persie vond ik wat overdreven. Natuurlijk kan hij goed voetballen. En het is amusant om zo?n blaag met misplaatste arrogantie en zonder enig respect voor de status van zijn tegenstander schijntrappen en kapbewegingen te zien maken. Hij gaf ook weleens een voorzet waaruit Feyenoord scoorde, maar ik kan me niet herinneren dat hij ooit een hele wedstrijd goed speelde. Zijn zelfingenomen levensinstelling lijkt een soepele voortgang van zijn stormachtig begonnen voetbalcarrière nu in de weg te staan. Robin van Persie misdroeg zich dusdanig in de groep, dat trainer Bert van Marwijk zich genoodzaakt zag hem uit de selectie te zetten.

Robin van Persie werd op 6 augustus 1983 geboren in de lommerrijke Rotterdamse wijk Kralingen. Vader en moeder Van Persie zijn beeldend kunstenaar, maar scheidden toen Robin nog heel jong was. De eerste jaren woonde hij bij zijn moeder, vanaf zijn vijfde woont hij met zijn oudere zussen Lily en Kiki bij zijn vader Bob van Persie. Robin ziet zijn vader als zijn beste vriend en Bob spreekt vertederd over de jongenshuishouding die ze samen thuis runnen. Hij voegt er nog aan toe dat hij dankzij zijn zoon tegenwoordig met een glimlach door het leven gaat.

Ik ga ervan uit dat iedere vader het beste voor heeft met zijn kind, maar Bob van Persie heeft zijn zoon altijd geadoreerd en Feyenoord wordt nu geconfronteerd met de gevolgen van die aanpak. Het gaat niet om een incident, de houding en uitstraling van Robin van Persie is structureel. Als E-pupil bij Excelsior was hij al onhandelbaar. Jeugdtrainer René Hessel heeft er nog weleens slapeloze nachten van. Robin deed tijdens de training waar hij zin in had. Als hij werd weggestuurd, weigerde hij het trainingsveld te verlaten. Vervolgens heeft Excelsior hem vervroegd laten overgaan naar de D-pupillen. In dat team werden problemen onderling opgelost. Nadat Robin zich opnieuw misdroeg, werd hij door de andere spelers onder de koude douche gezet om vervolgens huilend steun te zoeken bij zijn vader.

Ook bij Feyenoord weten ze dat vader Bob van Persie bepaald niet kritisch is over de verrichtingen van zijn zoon. Nadat de Feyenoord jeugd met 0-3 bij Stormvogels/Telstar had gewonnen, vertelde vader Bob in Rotterdam tegen iedereen die het wilde horen dat de uitslag van Stormvogels/Telstar-Van Persie 0-3 was. Jeugdtrainer André Stafleu onderhield een haat-liefdeverhouding met het talent. Stafleu ergerde zich vooral aan de gemakzucht van zijn pupil die voortdurend op zijn talent parasiteerde, zonder echt serieus en hard te trainen. Ook de arrogante, denigrerende blik richting tegenstanders stond Stafleu tegen. Volgens de jeugdtrainer droop de minachting van die houding af.

Stafleu heeft vader Bob al eens gewaarschuwd. Het irriteerde de ex-voetballer dat de vader het altijd voor zijn zoon opnam en nooit een woord van kritiek wilde horen. Voor Stafleu was dat een reden vader Bob te vertellen dat het zijn schuld is als zijn zoon het niet redt bij Feyenoord. Als voormalig hoofd opleidingen van Feyenoord weet AZ-trainer Henk van Stee zich te herinneren dat Robin van Persie tijdens de training ruzie zocht met een Braziliaanse gastspeler, omdat die jongen zó goed was dat Robin van Persie een bedreiging in hem zag. En voormalig bondscoach Mark Wotte, nu trainer van Willem II, stuurde Robin van Persie weg uit de nationale jeugdselectie, omdat hij onderhandelbaar werd toen hij hoorde dat hij niet in de basis stond.

Ik heb sterk de indruk dat Robin van Persie te veel adviseurs heeft die hem naar de mond praten. Zijn vader adoreert hem, zijn zaakwaarnemer Peter Bonthuis heeft zakelijke belangen, want aan een echt talent zit een grote transfer vast en dat levert een groot bedrag op voor de vertegenwoordiger van de speler. Verder heeft de jeugdige Feyenoorder nog een mental coach. Zo noemt Sietje Moush zich in ieder geval. Hij ziet het als zijn plicht als een vader over Rob te waken, al doet hij dat wel samen met Robins echte vader. Volgens de mental coach is er sprake van een drie-eenheid, volgens mij moeten die heren de begeleiding aan de professionals bij Feyenoord overlaten.

In De Kuip maakt iedereen zich zorgen. Robin van Persie kwam te laat voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk, nam voor de neus van de verbaasde specialist Pierre van Hooijdonk zonder toestemming een vrije trap, had een grote bek tegen gerespecteerde Feyenoord-medewerkers, toonde geen respect voor oudere spelers, wilde geen Opel van de sponsor, maar een Jeep en vroeg onlangs zelfs om een Audi TT. Vervolgens misdroeg hij zich in Istanbul dusdanig dat de spelersgroep het niet meer pikte en Bert van Marwijk moest ingrijpen. Ik denk dat de discussies met het talent een herhaling van zetten zijn en dat de martelgang over zijn gedrag een gebed zonder eind wordt. Alleen als de amateurpsychologen in zijn omgeving zich terugtrekken, kan het talent in rendement worden omgezet. Ik heb het volste vertrouwen in Jorien van den Herik, Jan D. Swart en Bert van Marwijk. Ik hoop dat vader Bob ook zo verstandig is, maar zelfs dat betwijfel ik.

Bekijk hier al onze video's