Roberto Donadoni kust Bologna weer tot leven

Reacties

De 23ste speelronde van de Serie A begint dinsdagavond. VI-redacteur Reon Boeringa laat zijn licht schijnen op de wonderbaarlijke wederopstanding van Bologna. De promovendus stevende af op degradatie, maar dendert in topvorm af op de subtop.

Roberto Donadoni kust Bologna weer tot leven

Woensdagavond om 18.30 uur speelt Bologna uit tegen Frosinone. Het is de nummer tien tegen de nummer negentien. Op het eerste oog niet bijzonder, maar wel als je beschouwt dat Bologna na tien wedstrijden ónder Frosinone stond en niet meer te redden leek. Het ontslag van Delio Rossi en de komst van Donadoni veranderde echter alles.

In de tien duels vóór de komst van Donadoni vergaarde Bologna slechts zes punten. In de twaalf wedstrijden ná zijn aantreden harkte de club 23 punten bij elkaar. Afgelopen zondag walste Bologna door een 3-2 zege op Sampdoria het linkerrijtje binnen. Heel Bologna rekende dit seizoen op een degradatiestrijd, maar tegen alle verwachtingen in is een plek in de Europa League voorlopig dichterbij.

Het bijna negentig jaar oude Stadio Renato Dell'Ara van Bologna.
Het bijna negentig jaar oude Stadio Renato Dell'Ara van Bologna.

Dat is volledig te danken aan Donadoni. Vorig seizoen beleefde hij een inktzwart jaar bij Parma, dat vanwege een faillissement halverwege de competitie al ten dode was opgeschreven. Donadoni kreeg geen salaris, zijn lease-auto werd in beslag genomen en hij betaalde medische benodigdheden voor zijn spelers uit eigen zak. Toen tot overmaat van ramp de elektriciteit werd afgesloten, bood hij aan de tenues thuis te wassen. Donadoni zette zich tot de allerlaatste dag vol overgave in voor een patiënt die niet te redden viel.

Daarom is het succes bij Bologna hem zo gegund. Een van de uitblinkers is Antonio Mirante, de doelman die vorig seizoen zonder ook maar één maand loon te hebben ontvangen uitblonk bij Parma. Linksback Adam Masina was tot anderhalf jaar geleden de reservespits van een derdedivisionist, maar is onder Donadoni uitgegroeid tot een linksback die wordt gelinkt aan de Italiaanse nationale ploeg. Op het middenveld schitteren Godfried Donsah (20) en Amadou Diawara (18), twee piepjonge Afrikanen die inmiddels gevolgd worden door Europese topclubs. Voorin laat Mattia Destro zien dat Internazionale, AS Roma en AC Milan hem wellicht te vroeg hebben afgeschreven.

Amadou Diawara feliciteert doelpuntenmaker Anthony Mounier.
Amadou Diawara feliciteert doelpuntenmaker Anthony Mounier.

Bologna vierde zijn hoogtijdagen toen Benito Mussolini, supporter in hart en nieren, de macht had in Italië. Hij nam in 1927 de officiële opening van Stadio Renato Dall'Ara voor zijn rekening en ten tijde van zijn regime werd de club niet geheel toevallig zes keer landskampioen. Tot zulke hoogten zal de club onder Donadoni niet stijgen, maar misschien zijn de prestaties van het Bologna van nu wel knapper. Ze zijn in elk geval volledig op eigen kracht.

Programma
Sassuolo 02-02
20:45
AS Roma
Frosinone 03-02
18:30
Bologna
Hellas Verona 03-02
20:45
Atalanta Bergamo
Fiorentina 03-02
20:45
Carpi
Internazionale 03-02
20:45
Chievo
Juventus 03-02
20:45
Genoa
Palermo 03-02
20:45
AC Milan
Lazio 03-02
20:45
Napoli
Sampdoria 03-02
20:45
Torino
Empoli 03-02
20:45
Udinese
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.