Robben zet Bayern op koers voor magische overwinning

Arjen Robben heeft bij zijn rentree na anderhalve maand direct een aandeel gehad in een bijzondere zege van Bayern München. De ongenaakbare Duitse koploper versloeg in eigen stadion 1. FC Köln met 4-0 en schreef zo Bundesliga-geschiedenis. Het betrof immers de duizendste overwinning in de 1714ste Bundesliga-wedstrijd van de club.

Robben liep op 3 september bij het Nederlands elftal een liesblessure op en kwam sindsdien niet meer in actie. Scoren deed hij niet meer sinds 29 augustus toen hij een penalty tegen Bayer Leverkusen benutte.

In een uiterst aanvallende formatie – Bayern startte met Kingsley Coman, Thomas Müller, Arjen Robben, Robert Lewandowski én Douglas Costa – bekleedde Robben de rol van nummer 10. Al na zeven minuten was de Oranje-international dicht bij een doelpunt na een voorzet van Coman, maar zijn inzet werd door doelman Timo Horn uit de goal gehouden. Vervolgens rook de ploeg van Pep Guardiola aan treffers bij een enorme kans voor Müller en een schot van Costa.

Na 35 minuten resulteerde het overwicht van Bayern wél in een treffer. De bal bleef in het zestienmetergebied van Köln liggen voor de voeten van Robben, die het speeltuig even bij zich hield en vervolgens simpel zijn derde doelpunt van het seizoen in officiële duels (tweede in de competitie) liet aantekenen. Het was voor Robben, die zijn zesde wedstrijd van het seizoen voor Bayern speelde, ook nog eens zijn 75ste doelpunt in de Bundesliga. Daarmee komt hij op de all time-topschutterslijst op gelijke hoogte met nummer dertien Mario Gomez.

Nog voor rust besliste Arturo Vidal het duel. Na terugleggen van Coman schoot hij met binnenkant voet raak vanaf zo'n zestien meter, al had de Chileen geluk dat Dominic Maroh de bal niet blokte.

Robert Lewandowski maakte na rust de 32ste competitiegoal van Bayern dit seizoen. Thomas Müller tekende voor de 33ste, waardoor hij op tien treffers staat uit tien competitieduels. Ook het aantal goals van Bayern vormt een record.

Na rust kon Bayern gas terugnemen, had doelman Manuel Neuer een strandstoel neer kunnen zetten en kwam de duizendste zege geen moment in gevaar. Bundesliga-topscorer Lewandowski tilde de stand in de 62ste minuut naar 3-0 met een kopbal uit een vrije trap van Costa. Het was voor de Pool al de dertiende treffer in de competitie. Robben werd kort na die goal van het veld gehaald en het slotakkoord was voor Müller, die een door Lewandowski versierde strafschop binnenschoot: 4-0.

Records
De ploeg van Guardiola slechtte zaterdag niet alleen de magische grens van duizend zeges, het was ook al de tiende opeenvolgende overwinning vanaf de seizoenstart. Die reeks is al een record en de voorsprong op nummer twee Borussia Dortmund (tien punten) is al even veelzeggend. Door de ongekende overmacht lonken dit seizoen alweer andere records. Onder Jupp Heynckes won Bayern ooit negentien keer op rij, een nog altijd ongeëvenaarde serie. Heynckes en Guardiola delen het recordaantal zeges in de competitie: 29. Als Bayern zo door blijft denderen, gaat ook die mijlpaal aan gruzelementen.

Voor Bayern wacht midweeks een nieuwe test. Dan is VfL Wolfsburg de gastheer in het bekertoernooi. Daarna staat in de competitie de uitwedstrijd bij Eintracht Frankfurt op het menu.