Robben: 'Van Gaal en Mourinho allebei veeleisend en intens'

Reacties

Arjen Robben zal de uitkomst van de Engelse kraker tussen Manchester United en Chelsea zondag met veel interesse tot zich nemen. Waar hij om 17.30 uur met Bayern München zelf de topper tegen Borussia Mönchengladbach moet spelen, ontmoeten twee van zijn ex-trainers elkaar om 17.00 uur op Old Trafford.

Robben: 'Van Gaal en Mourinho allebei veeleisend en intens'

Robben speelde van 2004 tot 2007 drie seizoenen onder José Mourinho bij Chelsea, waar de Portugees nu ook weer de scepter zwaait. Bij Bayern München werkte hij daarna twee jaar samen met Louis van Gaal, die op het afgelopen WK ook de bondscoach van Oranje was. Mourinho en Van Gaal, op hun beurt ooit samenwerkend bij Barcelona, treffen elkaar zondag.

'Het zijn allebei veeleisende, intense trainers. En zij verlangen van hun spelers dezelfde intensiteit', typeert Robben in een interview met het Britse The Telegraph zijn voormalige oefenmeesters. 'Ze bereiden wedstrijden hetzelfde voor en zijn vrijwel elke seconde van de dag bezig met voetbal en tactiek.' De aanvaller (30) ontmoette de twee trainers in twee totaal andere periodes in zijn carrière.

'Toen ik bij Chelsea onder Mourinho kwam te werken, was dat mijn eerste buitenlandse avontuur', herinnert Robben zich. 'Ik was toen nog heel jong, hij heeft mentaal en tactisch flink aan me gesleuteld. Een enorm veeleisende man, bij wie je geen moment kon verslappen. We speelden veel wedstrijden, maar hij wist altijd op de juiste momenten de juiste dingen te zeggen. Hij heeft me mentaliteit bijgebracht, leerde ons om als team én individueel sterk te zijn.'

Arjen Robben in zijn tijd bij Chelsea. José Mourinho was destijds (net als nu) de hoofdverantwoordelijke op Stamford Bridge.
Arjen Robben in zijn tijd bij Chelsea. José Mourinho was destijds (net als nu) de hoofdverantwoordelijke op Stamford Bridge.

Later in zijn carrière, toen Robben van jonkie was uitgegroeid tot een topspeler, kwam hij Louis van Gaal tegen. 'Het type trainer dat spelers écht beter maakt. Met hem heb ik de belangrijkste stap in mijn loopbaan gezet: van Real Madrid naar München. Zijn manier van werken vereist onmiddellijke aanpassing van de spelers. Misschien dat ze in Manchester nu even aan hem moeten wennen. Maar onder Van Gaal werd ik sterker, fitter: heel belangrijk voor mijn spel.'

Desondanks heeft de vedette van het Nederlands elftal vertrouwen in zijn landgenoot. 'Hij is op zeker de juiste man voor Manchester United', verzekert hij. 'Mensen vroegen me er wel eens naar, toen hij net begon en het niet zo goed ging. Het komt wel, hij heeft tijd nodig, zei ik. Dat zal ik altijd blijven zeggen. Bij Bayern en de nationale ploeg heeft hij hetzelfde gedaan: gebouwd aan een nieuwe ploeg. Dat wij derde werden op het WK was echt niet zo normaal. Ik ben een fan van hem.'

Overigens had Robben twee keer 'bijna' bij United gespeeld. Van Gaal liet deze zomer doorschemeren hem graag te willen hebben, maar in 2004 kreeg Robben zelfs al een rondleiding op het trainingscomplex van de club van Sir Alex Ferguson. 'Mijn prijzen bij Chelsea spreken boekdelen', antwoordt hij op de vraag of hij spijt heeft van het feit dat hij niet naar Old Trafford ging. 'Twee titels, twee League Cups en een FA Cup. Mijn carrière is prima verlopen. En nu zit ik bij Bayern: zonder twijfel de beste ploeg waarin ik ooit heb gespeeld', sluit hij af.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.