Robben swingt, Elia zwerft en Nederlands onderonsje

Reacties

De negende speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit op de meest interessante teams.

Robben swingt, Elia zwerft en Nederlands onderonsje

Het affiche Borussia Mönchengladbach-Bayern München van komende zondag doet terugdenken aan nostalgische jaren zeventig. Destijds de grote kraker van de Bundesliga, nu is het slechts de strijd tussen de nummer 1 en 2 waarbij de onderlinge verhoudingen duidelijk zijn. Zelfs al naderen Die Fohlen bij een overwinning het grote Bayern tot één punt, dan nog rekent niemand erop dat de titelhouder zich over 34 duels laat aftroeven.

Niettemin is de huidige klassering van BMG indrukwekkend. Die Unbesiegbaren, zo zijn ze ook wel genoemd. Na acht competitie-, een beker- en vijf Europese duels leed de formatie van trainer Lucien Favre nog geen enkele nederlaag. Tot dusverre maakt Borussia Mönchengladbach indruk als formatie, waarin veel wordt gerouleerd en gevarieerd. Grote man is aanvaller Max Kruse, die al vijf keer in de Bundesliga wist te scoren dit seizoen en ook nog eens twee assists leverde. Het leidde eerder deze maand tot een terugkeer van de aanvaller bij de Duitse nationale ploeg. Ook nieuwkomer André Hahn (overgekomen van FC Augsburg) is dicht bij een hernieuwde uitverkiezing, terwijl middenvelder Christoph Kramer tijdens de WK-finale nog basisspeler was.

Bayern München wacht in Gladbach zijn zwaarste Bundesliga-optreden tot nu toe dit huidige seizoen. Dat doet de titelhouder in de wetenschap afgelopen dinsdag nog AS Roma met 1-7 te hebben opgerold, mede dankzij twee treffers van Arjen Robben. Inmiddels vallen we in herhaling, maakt de Groninger lijkt in Bayern-tikot alleen maar fitter, sneller en explosiever te worden. 'Zodra Arjen de bal heeft is het Alarmstufe rot', sprak directeur Karl-Heinz Rummenige afgelopen week. Ook het gezaghebbende blad Kicker heeft Robben met stip op de eerste plaats in het klassement 'Beste Speler Bundesliga'.

Arjen Robben: uitermate goed in vorm bij Bayern. Na het Champions League-duel met AS Roma mocht hij op bezoek bij de Paus.
Arjen Robben: uitermate goed in vorm bij Bayern. Na het Champions League-duel met AS Roma mocht hij op bezoek bij de Paus.

In de schaduw van deze topper is de confrontatie tussen VfL Wolfsburg en FSV Mainz 05 een interessante. Beide teams bekleden de gedeelde derde plaats met veertien punten na acht duels. Mainz is in de Bundesliga nog ongeslagen, terwijl Wolfsburg afgelopen donderdag een knappe 2-4 zege in de Europa League boekte bij FK Krasnodar.

Daarentegen nemen de zorgen voor Werder Bremen almaar toe. Jedes Jahr schlechter, zo kopte Kicker naar aanleiding van de huidige laatste plaats én de laatste competitiewedstrijd, de 6-0 nederlaag bij Bayern München. De voorbije zomers is het niveau door het vertrek van bepalende spelers almaar meer afgebrokkeld. Trainer Robin Dutt goochelt de voorbije periode bijna wekelijks met zijn opstelling. Zo kan het dat Eljero Elia (foto boven) de ene week als linkshalf staat geposteerd, vervolgens als tweede spits en dan weer als linksbuiten. Veel heeft de Nederlander dit seizoen nog niet voor Werder kunnen betekenen. Het thuisduel met 1. FC Köln van vanavond heeft Dutt al omschreven als Endspiel.

Onthutsend
Borussia Dortmund laat momenteel twee gezichten zien. In de Champions League lopen de zaken geweldig, zo bewees ook de 0-4 zege op Galatasaray, de derde opeenvolgende overwinning in Europees verband. Daarentegen zijn de mannen van trainer Jürgen Klopp in de Bundesliga bezig aan een onthutsend zwakke serie. De oefenmeester wijdt het vooral aan pover verdedigen, waarbij het net vooral de restverdediging niet goed zat. Hannover 96, zaterdagmiddag op bezoek in Dortmund, bevindt zich na een fraaie competitiestart in een eveneens matige fase. De laatste drie duels gingen verloren; de Noord-Duitsers kwamen bovendien geen enkele keer tot scoren. Vooral voor BVB-aanvaller Pierre-Emerick Aubameyang is Hannover bevreesd; die maakte tegen Galatasaray zijn achtste en negende officiële BVB-goal van het seizoen.

De wedstrijd Hertha BSC-Hamburger SV van zaterdagmiddag heet een Nederlands onderonsje. Rafael van der Vaart gaat in Berlijn op bezoek bij zijn oude makker John Heitinga, terwijl daar ook Roy Beerens en trainer Jos Luhukay actief zijn. Het dramatisch gestarte HSV toonde de voorbije weken onder de nieuwe hoofdtrainer Josef Zinnbauer licht herstel; uit de laatste twee duels haalde het vier punten. Van der Vaart keerde vorige week zondag in de wedstrijd tegen 1899 Hoffenheim, na lang blessureleed, terug in de basis als nummer 10. Ondanks alle kritieken aan zijn adres houdt de technische staf het volste vertrouwen in de ex-Ajacied. Hertha BSC is de competitie evenmin geweldig begonnen, maar wist wel zijn laatste twee thuisduels te winnen (Wolfsburg, Stuttgart).

Programma
Werder Bremen 24-10
20:30
1. FC Köln
Borussia Dortmund 25-10
15:30
Hannover 96
FC Augsburg 25-10
15:30
SC Freiburg
1899 Hoffenheim 25-10
15:30
Paderborn
Hertha BSC 25-10
15:30
Hamburger SV
Eintracht Frankfurt 25-10
15:30
VfB Stuttgart
Bayer Leverkusen 25-10
18:30
Schalke 04
VfL Wolfsburg 26-10
15:30
FSV Mainz 05
Borussia Mönchengladbach 26-10
17:30
Bayern München
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.