Robben, de absolute roerganger van de Bundesliga

Reacties

De 22ste speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit op het bezoek van Bayern München bij SC Paderborn. Blijft Arjen Robben scoren?

Robben, de absolute roerganger van de Bundesliga

'De topscorerstitel? Vind ik niet belangrijk…' Toch bekende Arjen Robben de voorbije week het wel spannend te vinden, al die vragen van de Duitse media over zijn huidige doelpuntenexplosie. Want met veertien treffers na 21 speelronden leidt de Groninger, samen met Eintracht Frankfurt-spits Alexander Meier, het Bundesliga-topscorersklassement. Een opvallende ontwikkeling, al is het maar omdat Robben géén centrumaanvaller is.

Dat was de voorbije seizoenen wel degelijk voorwaarde om Torschützenkönig te worden. Giovane Elber, Ailton, Miroslav Klose, Grafite, Mario Gomez, Stefan Kiessling en niet te vergeten Klaas-Jan Huntelaar, in 2011/12 de eerste Nederlandse Bundesliga-topscorer ooit met 29 goals namens Schalke 04. Allemaal geboren doelpuntenmakers die opgroeiden binnen het zestienmetergebied. Aussenstürmer Robben kan dit seizoen voor een revolutie zorgen; op voorwaarde dat hij bij Bayern München zijn huidige drift vasthoudt. Vorige week tijdens het duel met Hamburger SV (8-0) kreeg hij nog een staande ovatie voor zijn wervelende optreden: statistisch goed voor twee doelpunten. Maar de jury kwamen ogen te kort om de stortvloed aan demarrages, onnavolgbare acties en passeerbewegingen te noteren.

Behalve een staande ovatie was er meer lof voor Arjen Robben: Bastian Schweinsteiger poetste de schoenen van de Oranje-international nog maar eens op na een van zijn goals tegen HSV.
Behalve een staande ovatie was er meer lof voor Arjen Robben: Bastian Schweinsteiger poetste de schoenen van de Oranje-international nog maar eens op na een van zijn goals tegen HSV.

Ooit werd in de Bayern-cabine spottend gesproken over Aleinikov. Arjen Robben gold als te egoïstisch, speelde liever drie tegenstanders uit in plaats van de bal functioneel voor te geven. Intussen is Der Rekordmeister in grote mate afhankelijk van Robbens ingevingen. Zo bleek ook bij de teleurstellende 0-0 in de Champions League tegen Shakhtar Donetsk afgelopen dinsdag. Robben was niet in allerbeste doen, waarna het gemiddelde niveau van de formatie van Pep Guardiola direct significant daalde. De talrijke Duitse WK-gangers in de Beierse selectie ogen momenteel vermoeid, de middenveldtandem Xabi Alonso-Bastian Schweinsteiger functioneert nog verre van soepel. En vleugelspits Franck Ribéry etaleert per wedstrijd nog slechts een fractie van het aantal acties van Robben.

Guardiola zelf toonde zich niet onder de indruk van de kritiek op Xabi Alonso. 'We willen de bal zo lang mogelijk in de ploeg houden, dat is waarom ik van spelers als Xabi Alonso hou. Maar als hij achter de bal aan moet lopen, dan is hij de slechtste ter wereld. Daar heb ik hem dan ook niet voor gekocht.'

Lewandowski
Opvallend genoeg was er tijdens het duel bij Shakhtar Donetsk geen plaats in de basis voor Robert Lewandowski. Waaruit maar weer eens blijkt dat Guardiola van nature meer liefde heeft voor creatieve aanvallers zoals Robben dan voor de klassieke centrumspits. Zoals de oefenmeester in het verleden nooit een volledige klik had met Mario Mandzukic, Samuel Eto'o, Zlatan Ibrahimovic of David Villa. Bij Bayern München kunnen alle spelers scoren, zelfs keeper Manuel Neuer als hij een beetje zijn best zou doen...

Maar de focus ligt op Arjen Robben, de altijd in beweging zijnde dribbelaar die in het gedachtegoed van Guardiola dé man is van de acties én doelpunten. Dat laatste deed de ex-PSV'er de voorbije zeven competitieduels achtmaal. Nog twee goals en Robben staat op zestien Bundesliga-treffers, het hoogste aantal dat hij in één seizoen (2009/10) vestigde.

Alle tegenstanders vooraf al weten wat hij gaat doen. Vanaf rechts een mannetje uitspelen, naar binnen knijpen, een, twee man passeren en met links genadeloos uithalen. Een bekend wapen, dat onpareerbaar blijkt.

Tijd voor Guardiola om voorzichtig aan de bel te trekken. De Robbenlastigkeit moet eruit, zo meent de Bayern-coach. Want nu breekt de fase aan dat iedereen zijn piekvorm moet terugvinden, inclusief de Duitse WK-gangers, Lewandowski en Xabi Alonso. Zo lang dat niet gebeurt, stevent de Nederlander af op de Duitse topscorerstitel. Iets dat Roy Makaay – ondanks 78 goals in 129 Bundesliga-duels voor Bayern München – nooit is gelukt.

Programma
VfB Stuttgart 20-02
20:30
Borussia Dortmund
Schalke 04 21-02
15:30
Werder Bremen
FSV Mainz 05 21-02
15:30
Eintracht Frankfurt
FC Augsburg 21-02
15:30
Bayer Leverkusen
SC Freiburg 21-02
15:30
1899 Hoffenheim
Paderborn 21-02
15:30
Bayern München
1. FC Köln 21-02
18:30
Hannover 96
Hamburger SV 22-02
15:30
Borussia
Mönchengladbach
VfL Wolfsburg 22-02
17:30
Hertha BSC

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.