Robben completeert Oranje-feest als Sportman van het Jaar

Reacties

Arjen Robben is dinsdagavond tijdens het Sportgala van NOC*NSF verkozen tot Sportman van het Jaar 2014. De Jaap Eden Award ging naar de aanvaller van Bayern München en het Nederlands elftal, die vorig jaar nog werd afgetroefd door turner Epke Zonderland.

Robben completeert Oranje-feest als Sportman van het Jaar

De Europees en wereldkampioen aan de rekstok ging in de afgelopen vijf jaar liefst vier keer met de hoofdprijs aan de haal, waaronder de laatste drie edities. Ook nu was Zonderland genomineerd, maar hij legde het af tegen Robben. De voetballer kan terugblikken op een geweldig jaar, waarin hij zowel met zijn club Bayern als met Oranje op het WK tot grote hoogte steeg.

'Dit is fantastisch, ik ben heel trots', liet Robben via een live-verbinding vanuit München weten. Daar had hij eerder op de avond tegen SC Freiburg (2-0) zijn honderdste goal voor Bayern gemaakt. 'Ik had het niet verwacht, met al die andere topsporters als mede-genomineerden.'

Robben had verder concurrentie van vier olympische schaatskampioenen: Jorrit Bergsma (10.000 meter), Stefan Groothuis (1.000), Sven Kramer (5.000) en Michel Mulder (500). Ook springruiter Jeroen Dubbeldam, die in september twee wereldtitels veroverde, maakte kans op de prestigieuze prijs.

Ruud Gullit was in 1987 als speler van AC Milan de laatste voetballer die tot Sportman van het Jaar werd verkozen. 'Het is heel mooi in zijn voetsporen te treden', vond Robben. 'Natuurlijk ben ik ook de jongens bij Oranje, Bayern en de coach dankbaar', sloot hij af.

Behalve Gullit waren Abe Lenstra (1951 en '52) en Johan Cruijff (1973 en '74) tot vandaag de enige Nederlandse voetballers die tot Sportman van het Jaar werden verkozen. Nu hoort Robben daar dus ook bij. Hij bekroonde zo een avond waarop ook het gehele Nederlands elftal (Sportploeg van het Jaar), Louis van Gaal (Sportcoach van het Jaar) en Robin van Persie (Sportmoment van het Jaar) in de prijzen vielen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.