RKC vergroot zorgen AZ met eerste overwinning in 2013

RKC Waalwijk heeft tegen AZ de eerste overwinning van het kalenderjaar geboekt. Hoewel het spel van de Waalwijkers nog altijd niet zo vloeiend was als voor de jaarwisseling, waren twee doelpunten van Mart Lieder wel genoeg om het eveneens matig spelende AZ te verslaan: 2-1. De tegentreffer van Jozy Altidore was goed voor twee records.

AZ reisde na de 3-0 bekerzege op Ajax in de Amsterdam Arena als favoriet af naar Waalwijk en in de openingsfase zorgde AZ ook voor de meeste dreiging. Vooral Roy Beerens stichtte gevaar door verdediger Ard van Peppen regelmatig te passeren in een één-tegen-één-duel. Al in de zevende minuut kreeg Beerens dan ook de kans de score te openen, maar RKC-doelman Jeroen Zoet bracht redding op de inzet van de AZ-aanvaller.

Hoewel ook Jozy Altidore en Adam Maher het Zoet nog moeilijk maakten, verloren de Alkmaarders hun grip op het duel echter naar mate de wedstrijd in Waalwijk vorderde. Het aanvalsspel van het elftal van trainer Gertjan Verbeek stokte hevig, waardoor RKC op basis van strijdlust boven kwam drijven. Afgelopen vrijdag had Verbeek zijn spelers juist nog een gebrek aan winnaarsmentaliteit verweten, maar die boodschap was blijkbaar niet aangekomen.

Want het toch ook niet bijster goed voetballende RKC kwam zes minuten voor rust op voorsprong. Nadat Maher de bal tegen scheidsrechter Ruud Bossen had aangeschoten, kwam die via Nourdin Boukhari terecht bij Mart Lieder. De 23-jarige aanvaller ontweek een halfslachtig inkomende Dirk Marcellis, kon ongehinderd doorlopen richting Esteban en schoot raak. Het was pas het tweede doelpunt van de Waalwijkers in 2013 en de eerste competitietreffer voor Lieder in zijn profloopbaan. Ook na rust bleef het spelniveau van AZ aanvankelijk beneden peil. RKC was via Teddy Chevalier en Boukhari twee keer dicht bij de 2-0, maar Chevalier zag zijn van richting veranderde schot op de paal belanden en Boukhari kwam na een driedubbele één-twee met de Franse aanvaller niet voorbij de op tijd uit zijn doel gekomen Esteban.

Dat RKC de voorsprong niet uitbouwde, kwam hen uiteindelijk duur te staan. Bij de eerste geslaagde aanval van AZ was het Jozy Altidore die met een uitstekend uitgevoerde lob Zoet passeerde. Het was de zeventiende competitietreffer van de Amerikaan, die daarmee landgenoot Earnie Stewart evenaarde. Bovendien is Altidore met 24 officiële goals nu de Amerikaan met de meeste doelpunten in één jaargang in een buitenlandse competitie.

Toch leverden de records van Altidore AZ geen punt op. Zeven minuten na de gelijkmaker kwam de bal na slecht uitverdedigen voor de voeten van invaller Florian Jozefzoon. Die stuitte nog op Esteban, maar Lieder kopte uit de rebound wel raak en besliste de wedstrijd met zijn tweede van de middag. RKC kreeg daarna nog kans op meer, maar Esteban en de paal stonden een grotere achterstand in de weg bij pogingen van Jozefzoon en invaller Rodney Sneijder.

Zodoende won RKC weer een competitiewedstrijd voor het laatst sinds 8 december, toen het in eigen huis met 2-0 won van NEC. De punten zijn welkom, want de ploeg van trainer Erwin Koeman had na de winterstop pas één punt gepakt en is daardoor – net als AZ - inmiddels verwikkeld geraakt in de strijd tegen degradatie. Met 26 punten is het nu dertiende. Voor AZ worden de degradatiezorgen met 25 punten en een vijftiende plaats alsmaar groter.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.