RKC pakt punt bij generale repetitie bekerfinalist PEC

RKC Waalwijk heeft ondanks de nodige kansen thuis tegen PEC Zwolle met 1-1 geijkgespeeld: 1-1. Hierdoor neemt RKC verder afstand van hekkensluiter Roda JC.

Voor rust kroop RKC tweemaal door het oog van de naald. Eerst redde scheidsrechter Pieter Vink de Waalwijkers door geen strafschop toe te kennen na een overtreding van Prince Désir Gouano, die Jesper Drost onderuit haalde. Daarna was Ryan Thomas dicht bij een treffer, maar hij knalde de bal tegen de kruising.

Na de hervatting ontpopte Daniël de Ridder zich tot de held van Waalwijk. Hij kwam in de rust in het veld voor spits Jean-David Beauguel en toonde in de 57ste minuut zijn klasse. De Ridder dribbelde van de linkerflank naar binnen en plaatste de bal van buiten het strafschopgebied in de verre hoek, buiten bereik van doelman Diederik Boer.

Het lukte RKC echter niet om deze voorsprong over de streep te trekken. Mateusz Klich mocht in de 66ste minuut ongehinderd opstomen en krulde de bal van even buiten het zestienmetergebied langs Arjan van Dijk. Een fraaie vrije trap van Joost Broerse (foto boven in duel met Kenny Anderson) leverde PEC nog bijna de winnende treffer op, maar Van Dijk redde knap. Daardoor bleef het 1-1 in het honderdste duel van trainer Erwin Koeman bij RKC, dat het zichzelf mocht aanrekenen dat er veel kansen om zeep werden geholpen.

Bekerfinale
PEC Zwolle kan zich na het gelijkspel volledig focussen op de bekerfinale van volgende week. Dankzij de prestaties van medefinalist Ajax in de Eredivisie is PEC al zeker van Europees voetbal. Met 39 punten hoeven de Zwollenaren zich bovendien ook geen zorgen meer te maken over degradatie.

Voor RKC ligt die situatie anders. Door het gelijkspel nemen de Waalwijkers weliswaar afstand van hekkensluiter Roda JC (vijf punten voorsprong), maar wegkomen van de zestiende plaats wordt steeds lastiger. Het gat naar nummer vijftien NAC Breda is drie punten met nog twee duels te gaan. Uitgerekend in de volgende speelronde staan die ploegen tegenover elkaar.