RKC ontkomt maar ternauwernood aan bekerblamage

RKC Waalwijk heeft maar ternauwernood een pijnlijke bekeruitschakeling weten te voorkomen. De huidige nummer twee van de Jupiler League had in de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi een strafschoppenserie nodig om zich te ontdoen van Topklasser Achilles '29.

In het eerste bedrijf waren Donny de Groot en Derk Boerrigter namens RKC dicht bij een treffer. Beiden verzuimden echter de openingstreffer te produceren. De thuisploeg beet ook van zich af, maar Ohad Levita slaagde erin het RKC-doel schoon te houden tot de rust.

Vlak na de onderbreking loste Gradus Hempenius uit een vrije trap al een waarschuwingsschot. Het signaal was aan dovemansoren gericht. Na een klein uur spelen was het namelijk wél raak voor Hempenius. Zijn harde vrije trap trof doel en zette Achilles op een 1-0 voorsprong.

Een slotoffensief van RKC bood uiteindelijk toch nog soelaas. Debutant en invaller Mark Janssen dwong met zijn treffer, de 1-1 in de 86ste minuut, een verlenging af.

Diezelfde Janssen vestigde in de eerste helft van de verlenging wel heel nadrukkelijk de schijnwerpers op zich. Eerst bracht hij met een schitterende treffer RKC na 96 minuten de voorsprong, maar tien minuten later werd hij met een rode kaart (voor een harde sliding) vroegtijdig naar de kant gestuurd.

Met tien man kon RKC de voorsprong niet vasthouden. Ivo Rigter was na 108 minuten de maker van de gelijkmaker, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. De penaltyreeks werd uiteindelijk met 3-1 een prooi voor het meer ervaren RKC.

Ondanks de matige prestatie lonkt voor RKC de halve finale van het bekertoernooi. In de kwartfinale is immers Hoofdklasser Noordwijk de opponent.

Overige uitslagSparta Nijkerk – Noordwijk 3-3 (Noordwijk wint na strafschoppen)