RKC houdt stand tegen Ajax

Ajax is er niet in geslaagd RKC Waalwijk de eerste nederlaag in Waalwijk te bezorgen. Sterker nog, na twaalf minuten keken de Amsterdammers zelfs tegen een 2-0 achterstand aan. Rick Hoogendorp was de grote man bij RKC.

Ajax-trainer Co Adriaanse had twee verrassingen in de opstelling. John O'Brien stond na lang blessureleed weer eens in de basis en Andy van der Meyde startte in de spits. 'De spelers die ik rechtsachter heb gebruikt, daar ben ik niet teverden over. Vandaar O'Brien. Onder Jan Wouters heeft hij wel eens vaker op die plek gespeeld. Ik kies voor Van der Meyde in plaats van Shota Arveladze vanwege zijn snelheid en beweeglijkheid', motiveerde Adriaanse vooraf.

25 seconden na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Braamhaar kon Ajax-doelman Fred Grim de bal al uit het net halen. En daar was hij zelf grotendeels schuldig aan. Grim tastte mis op een voorzet van Zelkjo Petrovic waarna Rick Hoogendorp de losse bal hoog in het doel schoot.

Het eerste kwartier golfde het spel snel op en neer. Ajax had het meeste balbezit en stichtte via Pius Ikedia een paar keer gevaar. RKC Waalwijk kreeg, zodra het de bal veroverde, veel ruimte voorin. Na twaalf minuten maakte Hoogendorp goed gebruik van die ruimte door op de rand van buitenspel te ontsnappen. De Hagenaar bleef koel en schoot onder Grim door raak: 2-0.

Ajax kwam al snel weer terug in de wedstrijd. Richard Witschge schoot na een snel genomen vrije trap van ruim twintig meter raak. Net voor rust had Van der Meyde de gelijkmaker op zijn schoen maar faalde oog in oog met doelman Rob van Dijk.

Bij de Amsterdammers kwam Arveladze na rust alsnog in het veld. Cedric van der Gun bleef in de kleedkamer achter. Net zoals RKC in de eerste helft verraste, zo snel sloeg Ajax in de tweede helft toe. Na 50 seconden prikte Ikedia de bal voorbij Van Dijk. Over de aanval die eraan vooraf ging zal Adriaanse tevreden zijn. Tomás Galásek speelde Van der Meyde in, die op zijn beurt direct de derde man Ikedia vond en de Nigeriaan punterde de bal laag in de hoek.

In het vervolg zette Ajax veel druk en zakte RKC nog verder in dan in de eerste helft. Het gevolg was dat er voor het doel van RKC een potje snelschaak ontstond. Omdat de verdedigers van RKC Waalwijk sterk ingrepen en weinig gaatjes lieten vallen, creëerde Ajax niet veel kansen. Via de spaarzame counters probeerden de Waalwijkers gevaar te stichten. Maar daarin slaagde het zelden. Iwan Redan en Hoogendorp waren dichtbij de derde goal maar Grim redde sterk.

Beide ploegen schieten niet veel op met het punt. RKC grijpt ondanks een goed seizoen waarschijnlijk net naast een UEFA Cup-plaats. Ajax verloor kostbare punten in de strijd om een Champions League ticket. De opdracht voor de vier komende wedstrijden is dan ook simpel: winnen. Om te beginnen op zondag 13 mei in de Arena tegen Feyenoord.