RKC houdt in spektakelstuk Vitesse van derde plaats af

RKC Waalwijk heeft zondagmiddag thuis tegen Vitesse een knappe prestatie neergezet, waardoor het zeker is van lijfsbehoud in de Eredivisie. De Brabanders waren in eigen huis met 3-2 te sterk voor de Arnhemmers, die zich door de nederlaag niet meer kunnen kwalificeren voor de voorronde van de Champions League. Wél is Vitesse zeker van deelname aan de Europa League.

Dat RKC agressief aan de wedstrijd begon was na 29 seconden al te merken. Sander Duits kwam goed weg met een gele kaart - de vroegste dit Eredivisie-seizoen - na een grove overtreding op Mike Havenaar. Twee minuten later was de agressiviteit aan de kant van de ploeg van trainer Erwin Koeman in positieve zin te merken. Robert Braber schoot de bal van dichtbij fraai in de bovenhoek, wat Vitesse-keeper Piet Velthuizen kansloos liet.

De Waalwijkers speelden fris en gingen na de openingstreffer op zoek naar het volgende doelpunt, waardoor Vitesse moeite had kansen te creëren. Nourdin Boukhari werd de gebeten hond, door in de 27ste minuut binnen vijftien seconden twee gele kaarten te pakken.

Guram Kashia kreeg de bal weliswaar op zijn hand in het eigen strafschopgebied, maar een penalty werd door scheidsrechter Pieter Vink niet toegewezen. Dit tot groot ongenoegen van Boukhari, die zijn frustratie botvierde op de arbiter en een gele kaart kreeg. Dit leidde tot nog meer woede bij Boukhari, die door zijn teamgenoten Cuco Martina en Florian Jozefzoon niet meer gekalmeerd kon worden en zijn tweede gele kaart pakte.

NekslagMet tien man kreeg de thuisploeg het zwaarder, maar kon het alsnog de score verdubbelen. Uit een corner van Duits kopte Mart Lieder de 2-0 binnen. RKC kreeg vervolgens kansen op de Arnhemmers de nekslag toe te dienen, maar deze bleef uit.

Na rust was Vitesse de betere ploeg, wat resulteerde in de aansluitingstreffer van Jan-Arie van der Heijden. Twintig minuten voor tijd trok Havenaar de stand zelfs gelijk, met een fraai schot in de korte hoek.

Verwacht werd dat RKC de veerkracht van het elftal van trainer Fred Rutten niet aankon, totdat de thuisploeg in de zeventigste minuut een penalty kreeg. Duits bleef vanaf elf meter uiterst koelbloedig en zette zijn team zodoende weer op voorsprong: 3-2.

Het bleef het laatste doelpunt van de wedstrijd, waardoor RKC zich definitief handhaaft in de Eredivisie. Vitesse blijft op de vierde plaats staan, maar doordat PSV wél wist te winnen van NEC is de derde plaats het hoogst haalbare voor de ploeg van trainer Fred Rutten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.