RKC en Cambuur laten onverwachte steken vallen

Alleen Excelsior maakte geen fout in de achtervolging op VVV-Venlo. Eddy Putter bracht zijn oude club RKC Waalwijk puntverlies toe, terwijl Cambuur in de slotfase de zege uit handen gaf.

FC Zwolle-VVV-Venlo 1-2VVV-Venlo heeft de opmars van FC Zwolle een halt toegeroepen. Leon Kantelberg (mede door een fout van keeper Diederik Boer) en Samir El Gaaouiri hadden de koploper in de Jupiler League een even gelukkige als comfortabele voorsprong gegeven. Na de aansluitingstreffer van invaller Brandon Bonifacio zette FC Zwolle aan voor een slotoffensief. De ploeg van trainer Jan Everse kon de defensie van VVV in de resterende zeven minuten niet nog een keer in verlegenheid brengen.

RKC Waalwijk-FC Dordrecht 3-3In afwachting van de vrijgave van Tristan Peersman verdedigde Nick van der Ploeg het Dordtse doel. De doelman kon niet voorkomen dat RKC Waalwijk drie keer tot scoren kwam. De goalie had onder meer geen antwoord op een magnifieke vrije trap van Ferne Snoyl. Maar voor de Brabantse gastheren was deze productie niet genoeg voor de zege op het laaggeklasseerde FC Dordrecht. Met twee doelpunten voor De Schapenkoppen was Eddy Putter verantwoordelijk voor het puntverlies van zijn oude club, die daardoor verder achterop raakte bij VVV.

FC Emmen-SC Cambuur-Leeuwarden 3-2Ondanks de absentie van aanvallers Ruud ter Heide, Mark de Vries en Marc Mboua leek SC Cambuur-Leeuwarden wél in het spoor van VVV-Venlo te blijven. Jeffrey de Visscher bekroonde zijn eerste basisplaats voor de Friezen met de openingstreffer, die nog voor rust een vervolg kreeg dankzij Sandor van der Heide. In de slotfase ging het mis voor de formatie van Stanley Menzo. Na de schitterende gelijkmaker van Kiran Bechan gaf Ricky ten Voorde het duel in Drente diep in blessuretijd een verrassende uitkomst. Excelsior-AGOVV Apeldoorn 4-0Joost Terol had zich een andere rentree op de Nederlandse velden voorgesteld. De uit Cyprus teruggekeerde keeper ging met AGOVV Apeldoorn op Woudestein stevig ten onder. Jeffrey Altheer, Kevin Vink en Guyon Fernandez (2) passeerden Terol namens Excelsior, dat met de zege zicht houdt op de tweede plaats.

MVV-FC Den Bosch 1-0Tien minuten voor het einde besliste Gunter Thiebaut met zijn tiende treffer van het seizoen de wedstrijd in het voordeel van MVV, dat dankzij de productie van de Belgische spits ten koste van FC Den Bosch verdiend de tiende zege van het seizoen boekte.

FC Eindhoven-Helmond Sport 1-1Met zijn zeventiende doelpunt maakte Serhat Koç de weg vrij voor FC Eindhoven voor een zege op Helmond Sport. De marge bleek niet afdoende, want invaller Youssef Chida bracht in de laatste minuut de streekderby in evenwicht.

FC Omniworld-Go Ahead Eagles 1-2Zonder Bas van den Brink en Dave Rijkaard bleek hekkensluiter FC Omniworld niet opgewassen tegen Go Ahead Eagles. De formatie van interim-coach Edwin van Ankeren liet een punt in de slotfase door de vingers glippen. Vijf minuten na de gelijkmaker van Paul Mulders tekende Marco Parnela voor de winnende treffer voor Go Ahead Eagles.

RBC Roosendaal-BV Veendam 2-1RBC Roosendaal-trainer Rini Coolen had de bezem gehaald door zijn elftal. De wijzigingen betaalden zich uit tegen BV Veendam. Niek Loohuis maakte namens de gasten vroeg in de tweede helft de snelle openingstreffer van Sjoerd Ars nog ongedaan. Maar op de 2-1 van RBC-nieuwkomer Jordan Remacle hadden de Groningers geen antwoord meer.

TOP Oss-Fortuna Sittard 1-0All ophef over de mogelijke fusie met Roda JC heeft Fortuna Sittard niet kunnen wegspelen. De Limburgers gingen bij TOP Oss met 1-0 ten onder. Ousmane Sanou was matchwinner voor de gastheren. De aanvaller uit Burkina Faso, die na de nodige omzwervingen door Europa in de winterstop in Oss was neergestreken, luisterde zijn debuut voor TOP op met een frommeltreffer.