Rivaldo om technische redenen weg

'De scheiding tussen Rivaldo en Barcelona heeft geen financiële oorzaak, de beslissing om uit elkaar te gaan is puur van voetbaltechnische aard', zo legde Barcelona maandag uit aan de buitenwereld. Met andere woorden: Louis van Gaal heeft het gedaan.

Rivaldo om technische redenen weg

De oorzaak van de beslissing om afstand te doen van Rivaldo ligt echter bij voorzitter Joan Gaspart. Hij moest en zou Juan Roman Riquelme aantrekken. Met als gevolg dat Van Gaal met teveel spelers van buiten de EU zat en met teveel spelers voor de nummer 10 positie.

Bij de transfer van de Argentijnse spelmaker liet Gaspart nog weten dat Riquelme, als Van Gaal dat zou beslissen, eventueel eerst nog zou kunnen worden uitgeleend aan een andere club. Van Gaal is namelijk voor honderd procent verantwoordelijk voor het technische beleid bij Barcelona. Maar de Nederlandse trainer had na een weekje werken met Riquelme klaarblijkelijk genoeg gezien om te kiezen voor de nieuwe aankoop.

Het was dus ook Van Gaals beslissing om niet verder te gaan met Rivaldo, de speler met wie hij in zijn eerste periode bij de club zo vaak overhoop lag. De Braziliaan wilde immers geen linksbuiten spelen en Van Gaal zag in hem geen nummer 10.

Dat Rivaldo met zijn exorbitante salaris zwaar op de begroting drukt, en volgend seizoen sowieso transfervrij zou zijn, was een bijkomend voordeel, maar had geen invloed gehad op het oorspronkelijk technische besluit, zo verzekerde Barcelona-directeur Xavier Pérez Farguell.

Bekijk hier al onze video's