Riedewald lost Van Basten af als jongst scorende debutant

Jairo Riedewald is de jongst scorende debutant ooit in de Eredivisie. Bij Roda JC (2-1 winst) had de ingevallen verdediger tien minuten nodig om twee treffers te maken.

Riedewald lost Van Basten af als jongst scorende debutant

Riedewald (op foto links) verbreekt met zijn zeventien jaar en 104 dagen het clubrecord dat sinds het seizoen 1981/82 in handen was van Marco van Basten. De huidige trainer van SC Heerenveen was toen hij op 3 april 1982 bij zijn competitiedebuut scoorde tegen NEC precies vijftig dagen ouder dan Riedewald nu.

Lange tijd had Van Basten daarmee ook het Eredivisierecord in handen, maar dat werd op 15 september 2012 overgenomen door Jeroen Lumu. De buitenspeler van Willem II was toen hij scoorde bij zijn Eredivisiedebuut zeventien jaar en 106 dagen oud.

De laatste speler die bij zijn debuut voor Ajax twee goals maakte, was Mounir El Hamdaoui. Dit deed hij op 8 augustus 2010, toen de Amsterdammers op bezoek bij FC Groningen met 2-2 gelijk speelden.

Een euforische Davy Klaassen, nadat hij bij zijn Eredivisiedebuut gescoord heeft voor Ajax
Een euforische Davy Klaassen, nadat hij bij zijn Eredivisiedebuut gescoord heeft voor Ajax

Locadia
Twee doelpunten maken bij je Eredivisie-debuut is echter geen record, want twee spelers maakten bij hun competitiedebuut direct een hattrick. PSV-spits Jürgen Locadia was op 30 september 2012 de laatste, door drie keer te scoren bij VVV-Venlo (6-0 winst). Daarmee trad Locadia in de voetsporten van de Noor Harald Berg, die in 1969 drie goals maakte bij zijn debuut voor ADO.

Illuster rijtje
Met zijn treffer treedt Riedewald bovendien toe tot een illuster rijtje spelers uit de eigen opleiding die scoorden bij hun competitiedebuut voor Ajax. Davy Klaassen was op 27 november 2011 de laatste, toen hij op bezoek bij NEC het net vond. Onder meer Siem de Jong (2007), Patrick Kluivert (1994), Ronald de Boer (1987), Bryan Roy (1987), Van Basten (1982) en Johan Cruijff (1964) gingen Riedewald en Klaassen voor.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen