Riedewald kan tussen Rijkaard en Gullit komen

Reacties

Het duel met IJsland is niet alleen het debuut van Danny Blind als bondscoach, ook kan het de start van de interlandloopbaan zijn voor Jairo Riedewald en Kenny Tete.

Riedewald kan tussen Rijkaard en Gullit komen

Met een optreden van Riedewald en Tete vanavond tegen IJsland kan het aantal Oranje-debutanten in 2015 op vier komen. Na Bas Dost in maart tegen Turkije werd Davy Pröpper dankzij zijn 33 minuten tegen de Verenigde Staten dit jaar de 745ste debutant in de historie van het Nederlands elftal.

Riedewald (18 jaar en 359 dagen) kan de jongste debutant worden in het Nederlands elftal sinds Jetro Willems (18 jaar en 58 dagen) in 2012, tegen Bulgarije. Op de eeuwige lijst komt de Ajacied dan op de dertigste plaats te staan, tussen Frank Rijkaard (22 dagen jonger) en Ruud Gullit (zeven dagen ouder).

De interlandloopbaan van Frank Rijkaard en Ruud Gullit was imposant.
De interlandloopbaan van Frank Rijkaard en Ruud Gullit was imposant.

Dat een bondscoach bij zijn debuut ook een speler voor het eerst laat opdraven in Oranje, is niet nieuw. Zo bracht Guus Hiddink in 1995 bij zijn vuurdoop tegen Frankrijk (0-1) met Glenn Helder en Michael Mols twee debutanten binnen de lijnen. In 2004 liet Marco van Basten bij zijn eerste optreden als bondscoach (tegen Zweden, 2-2) Romeo Castelen, Dave van den Bergh, Jan Kromkamp en Collins John debuteren. Het ging in beide gevallen om een vriendschappelijke wedstrijd.

Dat gold niet voor Louis van Gaal. In 2000 maakte de huidige Manchester United-manager bij zijn debuut als Oranje-bondscoach ook gebruik van nieuwe spelers. Wilfred Bouma en Arnold Bruggink proefden tijdens het WK-kwalificatieduel met Ierland in De Arena (2-2) voor het eerst aan het Nederlands elftal. Ook voor Riedewald en Tete staat er meer op het spel dan de eer als ze tegen IJsland in actie komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.