Reyes vestigt Europees record met 'magisch' Sevilla

Reacties

Waar Sevilla woensdagavond als eerste club voor de vierde keer de UEFA Cup/Europa League op zijn naam schreef, vestigde José Antonio Reyes een spelersrecord. Voor de 31-jarige Spanjaard betekende de 3-2 zege in de finale op Dnjepr Dnjepropetrovsk zijn vierde eindzege in het tweede Europese toernooi.

Reyes vestigt Europees record met 'magisch' Sevilla

Net als veel andere selectiespelers was Reyes vorig jaar ook van de partij toen Sevilla na penalty's te sterk was voor Benfica. In 2010 en 2012 schreef de 21-voudige international de Europa League eveneens al twee keer op zijn naam, toen met Atlético Madrid. De tweede eindzege van de Madrilenen maakte Reyes weliswaar niet meer van dichtbij mee door zijn winterse transfer naar Sevilla, maar de UEFA telt die prijs desondanks mee op de erelijst van de technisch begaafde linkspoot.

Met vier eindzeges in vijf jaar tijd troeft Reyes drie andere oud-spelers af die de UEFA Cup in hun loopbaan drie keer wonnen. Ray Clemence was in 1984 de eerste die het toernooi drie keer won. De Engelse doelman gaf in dat jaar met Tottenham Hotspur een vervolg aan twee eerdere overwinningen met Liverpool (1973 en 1976). Het Internazionale-duo Giuseppe Bergomi en Nicola Berti evenaarde Clemence met de zegetocht van de Nerazzurri in de jaren negentig (1991, 1994 en 1998).

Magisch
Sevilla-rechtsback Coke haalde na afloop aan dat de EL-zege van Sevilla allerminst makkelijk tot stand was gekomen, onder meer door een 2-0 zege van Feyenoord in De Kuip op de Andalusiërs. 'De groepsfase was wat lastiger dan vorig jaar en in de knock-outfase zaten veel andere kanshebbers, dus ik vind deze overwinning misschien nog wel knapper dan die van vorig jaar. Maar lijden hoort bij Sevilla, zeker in de Europa League. Deze ploeg heeft iets magisch over zich in deze competitie, al vallen zelfs dan de late goals van Palop (2007, red.) en M'Bia (2014, red.) niet uit te leggen.'

In tegenstelling tot de vorige drie eindzeges levert die van gisteravond een Champions League-ticket op. Of recordhouder Reyes daar zelf bij is, valt te bezien. Sevilla heeft het aflopende contract van de in 2012 teruggekeerde verloren zoon nog niet verlengd. De man die in januari 2004 op twintigjarige leeftijd als groot talent voor twintig miljoen euro naar Arsenal vertrok kan niet altijd rekenen op een basisplaats.

Woensdag stond hij weliswaar aan de aftrap, maar haalde trainer Unai Emery hem na een uur naar de kant, tot onvrede van Reyes zelf. Met een splijtende pass had hij vlak voor rust Carlos Bacca immers nog op weg naar de 2-1 gestuurd. Die briljante bevlieging was uiteindelijk de opmaat voor prolongatie van de Europa League. En misschien ook wel voor een nieuw contract van De Parel van Andalusië.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.