Revelatie RB Leipzig verovert geen harten, wel veel punten

Reacties

Niet Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen of Borussia Mönchengladbach, maar RB Leipzig is dit seizoen de naaste belager van Bayern München in de Bundesliga. De promovendus breekt records met zijn indrukwekkende seizoenstart, maar kan op weinig sympathie rekenen in Duitsland.

Revelatie RB Leipzig verovert geen harten, wel veel punten

Het was een typerend tafereel zondagmiddag in de Red Bull Arena: RB Leipzig-spits Davie Selke die zijn oude club de das om deed. De Duitser maakte in de zomer van 2015 voor liefst acht miljoen euro de overstap van Bremen naar Leipzig, maar begon evengoed op de bank bij de thuisploeg. Twintig minuten voor tijd viel hij in om de wedstrijd met een assist en een doelpunt in het slot te gooien.

Door die 3-1 zege blijft Leipzig ook na acht speelronden ongeslagen in de Bundesliga. Slechts zes andere ploegen in de vijf sterkste Europese competities evenaren die prestatie. Het 47 jaar oude record voor de beste seizoenstart van een Bundesliga-debutant verbrak Leipzig twee speelronden geleden al. Het is duidelijk dat de ploeg aan een historische reeks bezig is, maar het levert de club in Duitsland weinig hosanna op.

De opmars van Leipzig is even indrukwekkend als verbijsterend. Als Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz de club in 2009 opricht na een overname van SVV Markranstädt, speelt de club nog in de Oberliga Nordost, het vijfde niveau in Duitsland. Met veel aplomb kondigt Mateschitz aan dat hij met Leipzig wil gaan concurreren met Bayern München en Borussia Dortmund en zich wil mengen op het Europese toneel, iets wat met zijn andere club Red Bull Salzburg maar niet wilde lukken.

Opmars RB Leipzig
Seizoen Competitie Eindklassering
2009/10 Oberliga Nordost 1
2010/11 Regionalliga Nord 4
2011/12 Regionalliga Nord 3
2012/13 Regionalliga Nordost 1
2013/14 3. Liga 2
2014/15 2. Bundesliga 5
2015/16 2. Bundesliga 2
2016/17 1. Bundesliga 2*

*Na acht speelronden.

Seizoen voor seizoen werkt de club zich omhoog uit de kelder van het Duitse voetballandschap. Mateschitz investeert ondertussen liefst 33 miljoen euro in een jeugdcomplex. Hoe verder Leipzig zich omhoog speelt, hoe groter de weerstand wordt in Duitsland. Meer dan in andere landen hechten de Duitse supporters namelijk aan de voetbalcultuur en traditie. Fans moeten een belangrijkere rol in de club hebben dan euro's.

Die rolverdeling is ook schriftelijk vastgelegd. Bundesliga-clubs moeten altijd voor meer dan vijftig procent in handen zijn van de leden (supporters), zodat externe investeerders nooit de overhand kunnen krijgen. Mateschitz omzeilt die regel echter door het lidmaatschap exorbitant duur te maken. De Oostenrijker heeft daardoor vrij spel om de club naar zijn hand te zetten.

Als Leipzig in 2014 promoveert naar de 2. Bundesliga, staat de club voor het eerst tegenover clubs met een traditioneel grote supporterschare. De reacties van de fans tijdens wedstrijden met de club variëren van ludiek tot heftig, met Nazi-vergelijkingen als meest extreme vorm. Het stopt de club niet van het doorvoeren van het beleid en met succes, binnen twee jaar wordt promotie naar het hoogste niveau afgedwongen.

Supporters van 2. Bundesliga-club FC Erzgebirge Aue beelden RB Leipzig-eigenaar Dietrich Mateschitz in februari 2015 af met een hakenkruis. 'Een Oostenrijker roept, en jullie volgen', luidt de tekst.
Supporters van 2. Bundesliga-club FC Erzgebirge Aue beelden RB Leipzig-eigenaar Dietrich Mateschitz in februari 2015 af met een hakenkruis. 'Een Oostenrijker roept, en jullie volgen', luidt de tekst.

Het plan van Mateschitz krijgt daarmee steeds meer vorm. In de zomer van 2016 investeert hij nog eens vijftig miljoen in de selectie. Een drietal spelers onder wie Naby Keïta maakte de overstap van Red Bull Salzburg, dat sinds de opmars van Leipzig steeds meer een opleidingshuis begint te worden. De pas 21-jarige Keïta blijkt een voltreffer.

De Guinees brengt Leipzig in de laatste minuut van het tweede Bundesliga-duel een sensationele zege op Borussia Dortmund. Zes speelronden later is hij ook tweemaal trefzeker tegen Werder. Keïta (foto) is het symbool van de speelwijze van Leipzig, dat tegenstanders enorm onder druk zet en klinisch is voor het doel. Waar topclubs Bayern en Dortmund wedstrijd domineren vanuit overvloedig balbezit, laat Leipzig de bal over het algemeen aan de tegenstander, om fouten af te dwingen en dan toe te slaan.

Het blijkt een ongelooflijk succesvolle strategie van trainer Ralph Hasenhüttl, want zijn ploeg staat momenteel op een plaats die rechtgeeft op Champions League-voetbal. Daarmee wordt de droom van Mateschitz en de nachtmerrie van de Duitse voetbalsupporters steeds realistischer. (Lentin Goodijk)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.